(VIDEO) Unele dintre cele mai vechi orașe din Franța și Moldova: Ce promovează acestea

Orașul Narbonne este considerat cel mai vechi oraș din sud-vestul Franței.  Mai are și statutul de cea mai veche colonie romana în Galia, colonie denumită în perioada romană fiica cea mai mare a Romei. Datează din anul 118 înaintea erei noastre și era situat chiar pe ”via Domitia”, primul drum al romanilor în Galia, care făcea legătura între Italia și Spania.

În video de mai jos explic care sunt punctele de atracție și ce promovează unele dintre cele mai vechi orașe din Franța și R. Moldova: Narbonne și Tighina.

De fapt, orașul Narbonne păstrează și astăzi urmele lăsate de Imperiul Roman pe aceste teritorii.

Marea atracție a orașului o reprezintă Catedrala Saint-Just-et-Saint-Pasteur. Este a patra cea mai înaltă catedrală din Franța, cu 41 de metri, după cea din Beauvais cu 48 metri, Amiens et Metz cu 42 metri.

Monumentul istoric este o imensă construcție gotică și a fost unul dintre cele mai ambițioase proiecte din Franța, din perioada post-medievală. Interiorul catedralei este cu adevărat impresionant.


Orga catedralei este considerată una dintre cele mai frumoase din Franța, cu o înălțime de 23 metri și o lungime de 12 metri. În fiecare an aici este organizat un concert de orgă, iar intrarea este de obicei gratuită.

Așa cum spuneam și în mesajul video, și în R. Moldova avem locuri frumoase, monumente istorice vechi și pline de încărcătură simbolică cum este Cetatea Tighina, dar care din păcate promovează alte valori decât ale neamului nostru românesc.

Cetatea se află pe teritoriul regiunii transnistrene, dar juridic această regiune aparține R. Moldova. Doar că regimul separatist de la Tiraspol, alimentat de Kremlin, ne ține într-un permanent conflict teritorial și de identitate. Însă sângele apă nu se face și istoria rămâne istorie. Important să o cunoaștem și să o respectăm, cu bune și cu rele, cu victorii și cu eșecuri.

Și prietenii tăi merită să cunoască această informație. De aceea distribuie pe Facebook, pune LIKE, invită prietenii să aprecieze pagina de Facebook Elena Robu Blog și să se înscrie în grupul Vocea diasporei.

Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu

Articole similare
Comentarii