Pentru foarte mulți adolescenți, susținerea examenelor de bacalaureat este cea mai mare provocare a vieții. Dar presiunea socială asupra elevilor este atât de mare, încât aceste examene au ajuns să fie un adevărat chin, stres, neliniște, iar pentru unii chiar și sfârșitul vieții. Este extrem de tragic ceea ce se întâmplă.
Cine este de vină? Cine este responsabil? Înclin să cred că vorbim despre un complex de factori: este vorba despre presiunea socială (trebuie obligatoriu să înveți bine și să iei note mari la examene), presiunea părinților, pentru care notele contează mai mult decât cunoștințele copilului sau abilitatea de a se descurca în viață și nu în ultimul rând sistemul de învâțământ care nu este deloc prietenos copiilor, mai degrabă este unul ostil și destul de greoi.
Cazul tinerei de 18 ani din satul Hîrbovăț, raionul Anenii Noi, dispărută la 27 iunie 2018, de la domiciliu și găsită strangulată într-o pădure, este unul strigător la cer. Nu se cunosc toate detaliile și cauzele suicidului adolescentei, dar dacă nota 3 la examenul de matematică de la BAC a fost cauza principală, atunci atmosfera în care trăim este una dramatică. Nimic nu poate fi mai presus de propria viață. Nicio greutate în viață, nici o provocare oricât de mare ar fi ea, nu poate să te doboare așa încât să îți pui capăt zilelor. Este mai degrabă un îndemn pentru unii care poate sunt într-o situație disperată. Viața e un dar și e bine să fie prețuit și luat ca atare.
Ceea ce lipsește în societatea noastră este comunicarea între părinți și copii despre adevăratele valori ale vieții, ce este cu adevărat important, ce este bine de prețuit, cum să îți trăiești viața în general, așa încât să fii împăcat cu ceea ce faci și cine ești.
Din păcate, mulți părinți sunt departe sufletește de copiilor, foarte mulți sunt departe de ei și fizic, pentru că muncesc peste hotare, iar toate aceste consecințe le simțim în fiecare zi în societate. La școală este și mai complicat, puțini profesori știu cum să ajungă la inimile elevilor și să stabilească o relație normală cu ei, o relație de la egal la egal. Avem o societate putredă, un sistem de învâțământ putred, iar dramele prin care trec copiii noștri sunt tot mai evidente.