Problema echivalării diplomelor pentru medicii din R. Moldova care vor să muncească în România este una complexă, iar pentru soluționarea ei este nevoie de voință politică. ”Din păcate, la ora actuală dacă cineva dorește să muncească în calitate de doctor în România trebuie să reia de la capăt rezidențiatul, să participe la examenul național din România și să își ia rezidențiatul în România”. Declarațiile au fost făcute de către secretarul de stat al Departamentului pentru relația cu R. Moldova din Guvernul României, Ana Guțu, la emisiunea ”Vocea Diasporei” difuzată pe Portalul Nr.1 al Diasporei ER NEWS.
”Acordul de recunoaștere reciprocă a diplomelor de studii între România și R. Moldova este unul învechit, are 22 de ani acest acord. Diplomele din R. Moldova nu sunt recunoscute automat în România și invers, ceea ce mi se pare absolut nefiresc și ieșit din comun. Trebuie încheiat un nou acord cu privire la recunoaștere parcursurilor. Pe de altă parte, parcursurile și diplomele nu pot fi recunoscute dacă nu există o armonizare. În R. Moldova s-au păstrat 2 trepte de doctorat, în România nu există așa ceva. Când eram deputată în Parlamentul R. Moldova am insistat ca în Codul Educației aprobat în 2014 să fie eliminată treapta 2 de doctorat. Anume din acest motiv diplomele de doctor din R. Moldova nu sunt recunoscute automat în România”, a punctat Ana Guțu.
Întrebată despre situația medicilor, secretarul de stat a explicat că actualmente nu este posibilă recunoașterea automată în România a diplomelor de medic din R. Moldova.
”În România începând cu anul 2016 programele de rezidențiat durează 5 ani. În R. Moldova există programe de rezidențiat și de 3 ani. Un medic cu diplomă din R. Moldova ca să lucreze ca profesionist în România trebuie să treacă aceste probleme birocratice. Anume în aceasta constă acumularea dosarelor la Ministerul Sănătății. Am sesizat ministerul Sănătății din România și mi s-a spus foarte clar că nu pot automat să recunoască diplomele de doctor din R. Moldova”.
Ana Guțu recunoaște că este vorba despre o problemă foarte mare, cauzată și de faptul că R. Moldova nu este stat membru al Uniunii Europene.
”Din păcate, la ora actuală dacă cineva dorește să muncească în calitate de doctor în România trebuie să reia de la capăt rezidențiatul. Să participe la examenul național din România și să își ia rezidențiatul în România. Îmi pare rău să o spun, dar aceasta este realitatea. Diploma de licență de studii medicale din R. Moldova în UE nu este recunoscută. Aceasta este realitatea. Doar în România această diplomă este recunoscută. Astfel, România a făcut un mare pas în întâmpinarea acestor absolvenți ai Universității de Medicină de la Chișinău recunoscând diploma de licență de 6 ani”, a precizat secretarul de stat care continuă:
”Îmi pare foarte rău să o spun, dar este o problemă foarte mare și noi din păcate ne fierbem în oala noastră acolo, în R. Moldova și ne pare că suntem genii, dar când ajungi să îți echivalezi un titlu de studii, nu poți fiindcă nu ești stat din UE”.
Întrebată cum poate fi soluționată această problemă, Ana Guțu s-a referit la voința politică din R. Moldova.
”Chestiunea poate fi soluționată doar prin tratative, prin negocieri. Să se întâlnească miniștrii Educației din ambele state să discute, iar partea moldovenească să opereze acele modificări care sunt necesare pentru echivalarea diplomelor. Asta e voință politică, nu altceva. Dacă s-a dorit păstrarea a două trepte de doctorat, asta a fost lipsă de voință politică de a te armoniza la tradițiile și valorile europene și a bloca viitorul tinerilor care își doresc să lucreze în UE”, a conchis sursa.
Emisiunea integrală o puteți urmări accesând link-ul de mai jos: