Când forța poporului poate demite prim-miniștri

În Armenia, după zece zile de proteste în care oamenii și-au exprimat nemulțumirea față de alegerea în funcția de premier a fostului președinte al țării Serj Sarksyan, acesta și-a prezentat demisia. Demnitarul este considerat un aliat apropiat al liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, și a condus Armenia timp de zece ani. A crezut că poate face rotație, de la președinte la premier pentru a se menține la putere așa ca și Vladimir Putin în Rusia. Doar că forța poporului a triumfat, a fost mai puternică și a răsturnat un sistem apropiat Rusiei.

De remarcat că ieri, Zeci de militari s-au alăturat acțiunii de protest din Armenia. Tinerii în uniforme militare au luat parte la marșul din Erevan, precum și un ofițer în rang de colonel-locotenent. Toți au purtat în mâinile lor steaguri ale țarii. A fost un indicator foarte puternic care a demonstrat cât de mare este forța protestelor.

De bucurie, armenii au dansat și și-au umplut paharele în plină stradă în capitala Erevan.

După zece ani în fruntea statului, Sarkysian a impus o reformă constituțională care a oferit puteri sporite premierului și a lăsat președintelui un rol onorific. În Armenia nivelul sărăciei a crescut în ultimii ani de la 27,6% în 2008 la 29,8% în 2016, potrivit datelor Băncii Mondiale. Asta în timp ce PIB-ul pe cap de locuitor a rămas la 3770 dolari, o sumă practic identică față de cea de acum 10 ani. Corupția este o problemă majoră și pentru Armenia.

Așa cum era și de așteptat, Kremlinul urmărește cu atenție situația din Armenia, o țară extrem de importantă pentru Rusia și un aliat foarte apropiat de Moscova.

Așadar, Armenia reprezintă în acest moment un exemplu cum mișcarea protestatară este mai puternică decât orice înțelegere politică. Dar pe de altă parte, vorbim și despre maturitatea politică a demnitarilor care, atunci când nu mai sunt doriți de cetățeni, demisionează, își asumă acest eșec sau responsabilitate.

În R. Moldova, forța poporului încă nu a reușit o asemenea performanță: să fie demiși premieri sau conducători din umbră. Și nu e atât problema în această mișcare protestatară (pentru că la un moment dat au fost și 100 de mii de oameni în Piața Marii Adunări Naționale), ci în primul rând avem o mare problemă în rândul așa-ziselor elite politice (pe care de fapt nu le avem) care se mențin la putere cu orice preț: prin șantaj, minciună, frică. Depinde în mare parte de noi când vom mai răbda ca alții să trăiască bine, iar noi să orbecăim prin noroi.

Și prietenii tăi merită să cunoască această informație. De aceea distribuie pe Facebook, pune LIKE, invită prietenii să aprecieze pagina de Facebook Elena Robu Blog și să se înscrie în grupul Vocea diasporei.

Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu

Articole similare
Comentarii