Acțiuni inedite organizate de diaspora din Olanda și Belgia: Strângere de fonduri pentru ridicarea unui monument dedicat maestrului Mihai Curagău

Premieră la Amsterdam și la Bruxelles. Conaționalii din diaspora au fost invitați să participe la un eveniment de suflet, la care au avut ocazia să urmărească scurtmetrajul „Miliard” și să îl redescopere în ultimul său rol (badea Gheorghe) pe irepetabilul, extraordinarul actor Mihai Curagău. Scopul acțiunii este de aduna fondurile necesare pentru realizarea unui monument care să cinstească memoria maestrului Mihai Curagău, transmite Portalul Nr.1 din Diaspora, ER NEWS.

La Amsterdam evenimentul a fost organizat de grupul de initiativă Noroc Olanda, al cărui lider este Dorina Baltag, iar la Bruxelles – de către grupul de initiativă Moldoveni în Belgia în frunte cu Adriana Rotaru.

”A fost un weekend absolut adorabil la Amsterdam. Am organizat, alături de echipa NorocOlanda – HelloNetherlands, un eveniment de suflet, unul care ne-a atins inimile, a stârnit emoții și ne-a inspirat. Formatul a fost unul restrâns, cu participarea a 50-55 persoane. Pe lângă vizionarea scurtmetrajelor, am avut și o discuție cu producătorul Sergiu Cumătrencu, despre artistul și omul Mihai Curagău. Publicul a avut ocazia să se expună pe marginea subiectelor filmelor vizionate: „Miliard”, „Plus minus unu”, a declarat Dorina Baltag, liderul grupului de inițiativă Noroc Olanda, pentru portalul Nr.1 din Diaspora ER NEWS.

La evenimentul din Amsterdam a participat și ambasadoarea Republicii Moldova în Regatul Țărilor de Jos, Tatiana Pârvu.

Dorina mai spune că în urma evenimentelor organizate, și moldovenii din Marea Britanie, Franța, Italia și-au arătat deschiderea pentru a continua această caravană și a colecta fonduri pentru realizarea monumentului în memoria maestrului Mihai Curagău.

”Misiunea noastră este să promovăm Moldova altfel sau să prezentăm subiectele din țara noastră altfel, cum ar fi aceste scurtmetraje prin intermediul cărora am putut discuta despre furtul miliardului, corupția din Moldova, nu doar între noi, basarabenii, dar și cu olandezi, francezi și români, care au fost prezenți la eveniment”, a mai precizat, pentru ER NEWS, Dorina Baltag.

Urmare a acestor două acțiuni organizate la Amsterdam și la Bruxelles, la sfârșitul săptămânii trecute, au fost colectați, în total, 1 340 euro pentru ridicarea monumentului în cinstea maestrului Mihai Curagău.

ER NEWS amintește că actorul de teatru și film din Republica Moldova, Mihai Curagău, a decedat pe 24 decembrie 2016, la vârsta de 73 de ani. A fost actor la Teatrul „Satiricus” din Chișinău din 1993.

Printre rolurile interpretate în teatru de Curagău menționăm următoarele:  Precupețul din Ce e viața omului? de Arcadii Arkanov, Polibiu din Hercule de Friedrich Durrenmatt, Despot, Boierul Vulpe, Sfetnicul Veveriță în Moțoc (colaj după operele lui Grigore Ureche, Bogdan Petriceicu Hașdeu, Costache Negruzzi și Vasile Alecsandri), Slabul din Beethoven cânta din pistol de Mircea M.Ionesco, Sălbaticul I din Care-s sălbaticii? de Iulian Filip, Jean-Baptiste Poguelin de Molière, Argan, Tartuffe din Moliere de Mihail Bulgakov, Berlioz din Maestrul și Margarita de Mihail Bulgakov, Zaharia Trahanache în O scrisoare pierdută de Ion Luca Caragiale, Mache Răzăchescu în D’ale carnavalului de I.L. Caragiale, Jupân Dumitrache Titircă în O noapte furtunoasă de I.L.Caragiale etc.

Articole similare
Comentarii