Apel public: Lucrătorii medicali trebuie protejați la maximum în contextul pandemiei COVID-19 în R. Moldova

Mai multe ONG-uri din R. Moldova își exprimă îngrijorarea profundă cu privire la:

  • numărul mare și în creștere continuă a cazurilor de lucrători medicali diagnosticați cu COVID-19,
  • condițiile de lucru a personalului medical, dotarea cu echipamente speciale de protecție individuală atât în spitalele strategice COVID-19, cât și în spitalele și centrele medicale din orașele și satele Republicii Moldova,
  • lipsa unei informații actualizate zilnic privind numărul de personal medical (grupă de risc sporit) aflați sub monitorizarea medicului de familie și confirmați ca fiind infectați, dar și numărul de persoane testate din această grupă de risc.

”Recunoașterea publică de către Prim Ministrul, Ion Chicu, președintele CNESP a faptului că sistemul medical nu a reprezentat o prioritate în ultimii ani, dar și a faptului că lucrătorii medicali nu sunt protejați 100% în această perioadă, impune ca autoritățile publice centrale să întreprindă neîntârziat toate măsurile necesare pentru asigurarea condițiilor sigure de activitate a personalului medical,dar și asigurarea condițiilor rezonabile de protecție a sănătății și a vieții”, se arată într-un apel public lansat de Asociația Promo-LEX și semnat de mai multe ONG-uri din R. Moldova.

În condițiile în care personalul medical este grupul profesional cel mai expus riscului de a face o formă mai gravă a bolii, peste 16% dintre cazurile de COVID-19 confirmate fiind lucrători medicali, Asociația Promo-LEX consideră că asigurarea condițiilor rezonabile de protecție individuală, de comun cu testarea în mod prioritar și periodic a acestora trebuie să constituie o prioritate pentru autorități, și urmează să fie aplicată într-un timp cât mai scurt posibil.

Credem că, protejarea lucrătorilor medicali înseamnă de fapt salvarea noastră, a cetățenilor. Emigrarea masivă a acestora în ultima perioadă ne obligă să recunoaștem că ei sunt de neînlocuit și nu putem conta în acest sens pe nici un ajutor extern. Republica Moldova are nevoie de lucrători medicali, iar ei trebuie să se simtă în siguranță în această perioadă pentru a-și îndeplini misiunea nobilă, dar și periculoasă pe care o au.

Totodată, atragem atenția că, trezește suspiciuni și neîncredere discrepanța dintre numărul testelor declarate de autorități drept disponibile (achiziționate sau donate de parteneri naționali și internaționali) și numărul de teste zilnic efectiv procesate. În acest sens, considerăm că informarea continuă și onestă a publicului va spori încrederea societății atât în autoritățile publice, cât și acțiunile întreprinse de acestea.

Pornind de la cele expuse mai sus, Asociația Promo-LEX solicită cu insistență autorităților:

  1. Să testeze personalul medical, precum și să instituie un mecanism de testare periodică pentru aceștia.
  2. Să izoleze personalul medical care prezintă simptome ale îmbolnăvirii cu COVID-19, iar colegii din echipa de lucrători medicali care au intrat în contact cu aceștia să fie testați imediat și plasați în carantină.
  3. Să asigure cu echipament necesar, adecvat situației epidemiologice (măști N95, FFP2; mănuși; ochelari; viziere; halate sau costume de protecție) toate instituțiile medicale din țară, indiferent dacă sunt sau nu spitale COVID-19, dacă au înregistrat sau nu cazuri de COVID-19.
  4. Să se ia măsuri posibile și rezonabile de debirocratizare a accesului pacienților cronici la medicamente, fiind astfel redus riscului de infectare a lucrătorilor medicali dar și bolnavilor cronici.
  5. Să asigure informarea regulată și continuă a publicului cu privire la numărul de personal medical (grupă de risc sporit) aflați sub monitorizarea medicului de familie și după caz confirmați ca fiind infectați cu COVID-19.
  6. Să asigure informarea regulată și continuă a publicului cu privire la numărul de personal medical (grupă de risc sporit) testați ca măsură de prevenție.
Articole similare
Comentarii