Masacrul de acum 77 de ani de la Fântâna Albă când trupele Moscovei au ucis mii de români

Unul dintre cele mai mari sacrificii pe care le-a cunoscut neamul românesc și istoria României s-a produs la Fântâna Albă, acolo unde aproximativ 3000 de români, locuitori ai satelor de pe valea Siretului, au încercat să se refugieze din teritoriul românesc ocupat de Uniunea Sovietică în România la 1 aprilie 1941, dar au fost uciși în mod barbar de grănicerii Moscovei, transmite Romanian Global News.

În contextul în care România a fost obligată să-i cedeze Uniunii Sovietice, un teritoriu pe care se aflau 3 milioane de locuitori, consecinţă a ultimatumului primit în iunie 1940, trupele din Armata Roşie şi NKVD au ocupat nordul Bucovinei.

Familiile române, luate prin surprindere, au încercat să treacă graniţa înapoi în România, acolo unde îşi lăsaseră agoniseala de-o viaţă, rudele şi casele. Aproximativ 40 de familii din localitatea Suceveni au încercat să treacă graniţa noaptea, la Fântâna Albă, pe 15 noiembrie 1940. După o confruntare cu patrulele sovietice, trei dintre românii care voiau să vină înapoi în România au fost ucişi, iar alţi doi răniţi au ajuns pe mâinile sovieticilor. Ceilalţi au reuşit să ajungă la Rădăuţi. Efectul a constat în deportarea tuturor rudelor celor 105 persoane.

La 1 aprilie, 1941, atunci când NKVD-ul lansase zvonuri conform cărora grănicerii sovietici i-ar fi lăsat pe mai mulţi români să treacă graniţa în România, un grup mare de oameni din mai multe sate de pe valea Siretului a format o coloană paşnică de peste 3000 de persoane care se îndrepta spre graniţa sovieto-română.

Oamenii purtau cu ei un steag alb cu însemne religioase-icoane. Însă grănicierii sovietici, ascunşi în pădure, au tras în ei din plin, un foc continuu, în poiana Varniţa, la circa 3km de graniţa română. Cei care au supravieţuit, au fost urmăriţi de cavalerişti şi spintecaţi cu sabia. Masacrul nu s-a încheiat aici. Răniţii au fost legaţi de cai şi târâţi până la un loc unde erau săpate dinainte cinci gropi comune, iar unii dintre ei au fost îngropaţi de vii, conform unor documente din acea vreme.

Potrivit rapoartelor oficiale sovietice, 471 de persoane au trecut graniţa ilegal din zonele Hliboca, Herţa, Putila şi Storojineţ, într-o zonă patrulată de grănicierii sovietici. După primul an de ocupaţie sovietică, datele oficiale din Ucraina arătau că un număr de peste 7.000 de oameni s-au refugiat în România.

În pădurea Varnița din regiunea Cernăuți a avut loc ceremonia de comemorare a victimelor Masacrului de la Fântâna Albă, comis de trupele Moscovei în 1941. Românii bucovineni s-au adunat aici pentru a-și aduce aminte de cei uciși în urmă cu 77 de ani. Aici, cu doar câțiva ani în urmă, a fost ridicat un Memorial în amintirea eroilor neamului omorâți la Fântâna Albă. An de an, se adună românii bucovineni pe valea Plângerii pentru a le aduce un pios omagiu acestor bravi eroi ai neamului. Și-n acest an, sute de români s-au adunat la Fântâna Albă.

Anul acesta la Universitatea Națională din Cernăuți a avut loc o masă rotundă internațională în timpul căreia au fost discutate cele mai recente cercetări și studii referitoare la evenimentele tragice din 1941 de la Fântâna Albă – notează Agenția BucPress.

Să le purtăm vie memoria acestor eroi ai neamului românesc!

Și prietenii tăi merită să cunoască această informație. De aceea distribuie pe Facebook, pune LIKE, invită prietenii să aprecieze pagina de Facebook Elena Robu Blog și să se înscrie în grupul Vocea diasporei. 

Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu

Articole similare
Comentarii