Dezinformările și propaganda Moscovei sunt mai periculoase decât Covid-19, iar mașinăria Kremlinului este aproape de neoprit. După ce în presa italiană s-a scris despre faptul că ajutorul umanitar rus pentru Italia în lupta cu coronavirusul este în proporție de 80% absolut inutil, aceeași situație se atestă și în R. Moldova.
Responsabilii din domeniul sănătății de la Chișinău susțin că cele 10 mii de teste rapide, donate la finele lunii martie de către Federația Rusă, nu ne sunt utile la această etapă.
„Testele rapide nu au o precizie înaltă pentru a dovedi și detecta anticorpii ce sunt produși în organism în urma trecerii prin boală, deoarece proteinele specifice pentru virusul SARS-CoV-2 sunt specifice și pentru alte tipuri de virusuri și de aici pot apărea rezultate false. Nu există încă o claritate, trebuie să fie făcute studii și analize pentru a identifica și stabili o eficacitate a acestor teste”, a declarat șefa Direcției diagnostic de laborator în sănătate publică de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică, Ala Halacu.
Citiți și: Dezinformările Moscovei, mai periculoase decât Covid-19
Este evidentă această propagandă și manipulare a Rusiei, alimentată și de conducerea R. Moldova care nu contenește să aducă laude Federației Ruse care chipurile ajută R. Moldova. În realitate, sunt doar vorbe.
Amintim că nici până în prezent creditul promis de ruși pentru R. Moldova în valoare de 500 de milioane de dolari (care între timp a devenit doar 200 milioane de dolari) nu a fost aprobat la ședința Guvernului rus din 9 aprilie 2020. Trebuie spus că dobânda acestui credit e de 2%, în timp ce la FMI este în medie de 1%. Şi suportul financiar acordat de România are o dobândă de doar 1,5%. Întrebarea este simplă: De ce guvernarea de la Chișinău vrea să se împrumute de la ruși și să plătească o dobândă de 2%, mai mare decât oferă alte țări?!
De cealaltă parte, Uniunea Europeană a anunțat, recent, că va acorda R.Moldova asistență în valoare de 87 de milioane de euro pentru acoperirea necesităților imediate în criza Covid-19. Franța, a făcut, zilele trecute o donație ce conține 16000 vârfuri sterile cu filtru, material indispensabil pentru a putea fi efectuate testele de diagnosticare ai RLP Covid-19 și în așa fel de a lupta mai eficient cu această boală cumplită. Iar România autorizează livrarea unor medicamente în R. Moldova, în contextul interzicerii exportului de medicamente pentru coronavirus
Prietenii la nevoie se cunosc.