Comunitatea mondială marchează pe 2 aprilie Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului. Am avut ocazia anul trecut, în cadrul unui proiect pe care îl realizam cu suportul Centrului pentru Jurnalism Independent, să cunosc oameni minunați de la Centrul SOS ”Autism” care dau în fiecare zi speranță famiilor care au copii cu autism.
Din păcate această categorie de copii este marginalizată de către stat, deoarece ei nu sunt incluși în sistemul de asigurări medicale obligatorii. Singurul ajutor din partea statului este gradul de invalididate. Însă copiii cu autism nu sunt invalizi, ei pur și simplu au nevoie să învețe cum să trăiască, au nevoie să învețe să simtă emoțiile și să le exprime: de la cele pozitive, la cele negative. Pentru asta însă au nevoie de terapii comportamentale, cel puțin 2 ore pe zi. Iar statul nu plătește niciun bănuț pentru astfel de terapii, absolut necesare pentru evoluția acestor copii. Statul se spală pe mâini și plasează tot greul pe umerii părinților care sunt nevoiți să dea și ultimii bani pentru aceste terapii care pentru un copil cu autism înseamnă posibilitatea de a se dezvolta.
Primul copil diagnosticat cu autism în R. Moldova este Cristi Dumitraș. S-a întâmplat în anul 2006. Iar în anul 2008, mama lui Cristi, Aliona Dumitraș, a fondat Asociația ”SOS Autism” din necesitatea de a avea grijă de copiii cu autism. Apoi a fost deschis și un Centru de zi care în prezent este frecventat de 45 de copii.
Despre autism se știe foarte puțin în R. Moldova. 50% dintre copiii cu autism ajung să nu vorbească niciodată. Nici măcar la nivel de autorități de profil nu este înțeles specificul acestei tulburări. Terapia ABA bazată pe analiza comportamentală aplicată, recunoscută internațional și care dă rezultate în toată lumea, în R. Moldova nici măcar nu este acreditată. În aceste condiții nu putem vorbi nici despre existența unor specialiști sau acreditarea terapeuților comportamentali. Deși s-au făcut demersuri în acest sens pentru ca în Programul Național de Reformare a Sănătății Mintale să fie introduse aceste noțiuni, autoritățile au redus soarta acestor copiii la bani. Deocamndată nu există resurse financiare în bugetul asigurărilor medicale pentru copiii cu autism.
Ce fac autoritățile, între timp, ca să îi ajute pe acești copii, să le ofere o viață normală și posibilitatea să își dezvolte capacitățile native, să devină campioni sau poate genii? Elaborează și aprobă strategii.
Mai jos puteți vedea materialul pe care l-am realizat despre Alexandru Curti din Chișinău, oficial unul dintre cei 366 de copii din R. Moldova diagnosticați cu autism. Alexandru a început să vorbească la vârsta de 6 ani, când deja nimeni nu mai avea nicio speranță. A fost o adevărată minune de care s-au bucurat cu toții la Centrul SOS Autism.
Anul acesta, de Ziua Internațională a Copiilor cu Autism, Asociația SOS Autism va avea instalat un panou instalat în scuarul Catedralei din centrul Chișinăului, unde oricine poate face poze. Ar fi un semn de susținere pentru acești copii. Iar seara, pe 2 aprilie, la ora 19.30 Asociația va ilumina în albastru clădirea Primăriei. În felul acesta comunitatea copiilor cu autism se va alinia oficial, pentru prima dată, la campania internațională ”Light it up blue”.
Acțiunile dedicate acestei zile se vor încheia la 20.00 când vor fi lansate lampioane albastre în scuarul Catedralei, acest lucru fiind deja de 5 ani o tradiție pentru Asociația SOS Autism.
Iată și câteva date despre autismul în lume. Se presupune că ilustrii fizicieni Isaac Newton si Albert Einstein ar fi suferit de sindromul Asperger, sindrom asociat cu autismul.
La final vă îndemn să susțineți Asociația SOS Autism prin mecanismul 2%, adică donând 2 la sută din impozitul vostru pe venit pentru a-i ajuta pe copiii cu autism să aibă o viață normală.
Și prietenii tăi merită să cunoască această informație. De aceea distribuie pe Facebook, pune LIKE, invită prietenii să aprecieze pagina de Facebook Elena Robu Blog și să se înscrie în grupul Vocea diasporei.
Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu