Cum guvernarea recurge la manipulare și minciuni și pune în lumină proastă UE

După cea mai dură rezoluție a Parlamentului European din ultimii 10 ani care vizează R. Moldova, declarațiile exponenților puterii nu au întârziat să apară. Însă putem constata cu ochiul liber câte manipulari și minciuni se spun de la tribunele Guvernului, Parlamentului, PD-ului în aceste zile cu referire la asistența financiară din partea UE și nu doar.

Să amintim aici câteva dintre declarațiile actualei guvernări PD și să le explicăm.

Premierul Pavel Filip ”Banii din asistenţa macrofinanciară erau destinaţi pentru alimentaţia copiilor din şcoli şi grădiniţe şi pentru salariile celor din educaţie”. Premierul i-a îndemnat pe cei care au votat această rezoluție să conștientizeze și posibilele riscuri pe care le aduce, inclusiv diminuarea încrederii populației în UE.

Așadar, cetățenii noștri trebuie să știe că nu Uniunea Europeană este responsabilă să ne hrănească copiii în grădinițe și să dea salarii celor din educație. Această responsabilitate este exclusiv a autorităților de la Chișinău, a Guvernului și a Parlamentului. După cu bine știm, bugetul țării este elaborat de Ministerul Finanțelor și ulterior votat în Parlament. Ce are Uniunea Europeană cu toată această procedură de repartizare a banilor din bugetul R. Moldova? Corect – nicio atribuție.

Fostul ministru al Finanțelor, Veaceslav Negruța, scrie pe profilul său de Facebook cum actuala guvernare manipulează și spune miniciuni. ”Banii UE pentru asistența macrofinanciară NU au o destinație concretă, pe domenii! Banii sunt pentru finanțarea generală a bugetului, iar prioritătile cheluielilor bugetare sunt stabilite prin legea bugetară anuală”, spune fostul ministru al Finanțelor.

Mai departe, premierul Filip spune că odată cu această rezoluție va scădea încrederea în UE. Fals – Parlamentul European nu a făcut decât să arate cu degetul acolo unde sunt derapaje grave de la respectarea drepturilor omului, a statului de drept. Cetățenii trebuie să îi întrebe pe cei de la guvernare unde sunt salariile și pensiile mai mari, unde sunt drumurile reparate promise, de ce întoarcerea miliardului de dolari furat a fost pus pe seama cetățenilor și multe alte întrebări. Nu UE a votat schimbarea sistemului electoral în R. Moldova. Nu UE a invalidat alegerile în Chișinău. Prin urmare este fals să spui că cetățenii vor pierde din încrederea în UE, având în vedere suportul și recomandările pe care le oferă UE Moldovei și pe care autoritățile le ignoră (exemplu este și schimbarea sistemului electoral de vot, când UE a spus clar că există mai multe îngrijorări în legătură cu sistemul mixt de vot).

Speakerul Andrian Candu”Toate angajamentele, toate reformele pornite vor fi respectate. Toate proiectele de legi care au fost lansate vor fi continuate. Tot ce s-a întâmplat ieri la Bruxelles nu ne oprește în tot ceea ce am început să facem.” – Apare întrebarea firească nimeni, nici chiar UE nu poate opri actuala guvernare din tot ce și-au propus să facă? Este cumva o amenințare că nimeni nu îi mai poate opri și că nu mai contează ce spune UE cu privire la nerespectarea drepturilor omului în R. Moldova?

Liderul PD, Vlad Plahotniuc„Vom revedea și reformele aflate în implementare. Ele vor fi duse la un bun sfârșit. Doar că noi le vom prioritiza, reieșind deja din nevoile principale ale oamenilor, și nu nepărat reieșind din condiționalitățile diferitor acorduri, cum a fost până acum”. – O declarație pe care o putem înțelege ca o ”nesupunere” față de rigorile UE, adică față de rigorile unor democrații, nerespectarea statului de drept, a drepturilor omului. Puțin contează ce vor spune europenii de acum în colo și cum vor acționa, actuala guvernare PD este de neclintit și nici nu-i pasă că au fost sancționați pentru tot ce au făcut și ce promovează.

De acum înainte se pare că rămânem singuri în fața lor. Nimeni nu mai are forța să îi oprească, doar propriul popor?!

Articole similare
Comentarii