De ce mor atât de mulți oameni în Italia, răpuși de coronavirus

Editorial Elena Robu
Zilele negre se țin lanț în Italia. O lume întreagă este copleșită de ceea ce se întâmplă în această țară. Bilanțurile morților răpuși de coronavirus crește dramatic în fiecare zi. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 793 de decese, un număr care îngrozește.

Și totuși, de ce mor atât de mulți oameni de coronavirus?

În primul rând, trebuie să ne raportăm la cifrele oficiale care sunt prezentate în fiecare și de șeful Protecției Civile din Italia. Acestea arată că vârsta medie a persoanelor care decedează este de 80 de ani, iar vârsta medie a celor care se infectează de coronavirus este de 63 de ani.

Potrivit lui Angelo Borrelli, aproape jumătate dintre cei decedați aveau cel puțin trei patologii, peste 25% aveau două patologii, alți aproape 25% – doar o patologie, iar 0.8% dintre cei decedați nu aveau nicio patologie.

Ce vor să spună aceste cifre?

În primul rând că sistemul medical italian îi menține în viață pe foarte mulți bolnavi (cu mai multe patologii grave), că medicina a evoluat într-atât încât să mențină în viață bolnavii de cancer, parkinson, alzheimer și să le prelungească viața acestor bolnavi uneori cu 10-20 de ani. Speranța de viață în Italia și în alte țări europene este destul de înaltă și datorită medicinei, asistenței sociale care îi susține. Evident, în R. Moldova nu putem vorbi despre această situație, pentru că persoanele cu boli cronice mor destul de repede, pentru că nu avem un sistem medical funcțional și în serviciul cetățeanului, pentru că nu avem o conducere care să fie în serviciul cetățeanului, să se preocupe de viața acestuia.

Cu alte cuvinte acest nou virus, COVID-19, care atacă persoanele vulnerabile cu multe boli cronice, nu face decât să le grăbească moartea. E trist într-adevăr, dar asta ar putea fi o explicație a atâtor decese care se înregistrează în ultima perioadă în Italia, de când coronavirusul face ravagii în această țară.

Asta nicidecum nu înseamnă că nu trebuie să respectăm regulile și carantina impusă. Dacă vrem ca cei dragi nouă să fie cât mai mult timp în viață, noi putem să îi ajutăm. Cum? Să stăm acasă și să respectăm gesturile simple. Nu e ușor, dar nu este imposibil. Atunci când toate aceste probleme sunt conștientizate, este mult mai ușor să trecem împreună peste aceste provocări ale anului 2020.

Articole similare
Comentarii