Editorial Elena Robu: După votul de azi la Curtea Constituțională, punem cruce pe reforma justiției. De ce tace Andrei Năstase?

Lucruri extrem de murdare și pe alocuri neclare se întâmplă astăzi, după ce socialistul Vladimir Țurcan a fost votat președinte al Curții Constituționale. Este el, același Vladimir Țurcan care a avut un rol extrem de important în violențele din aprilie 2009 și ulterior pentru a mușamaliza tot ce s-a întâmplat atunci, el, Vladimir Țurcan, care spune că vorbește ”limba moldovenească”, în pofida deciziei Curții Constituționale care a stipulat că limba română este limba de stat în R. Moldova.

Este suspectă și de neînțeles tăcerea lui Andrei Năstase, care până la această oră nu a venit cu o reacție oficială în care să explice cum a fost posibilă alegerea lui Țurcan în fruntea Curții Constituționale și care vor fi pașii ulteriori. În calitate de lider al PPDA, membru al blocului ACUM, ar fi putut avea o reacție la ceea ce se întâmplă pe domeniul de reformă a justiției.

Ultima postare a lui Andrei Năstase pe pagina sa de Facebook este despre faptul că în calitate de ministru al Afacerilor Interne a semnat Ordinul cu privire la asigurarea respectării prevederilor actelor normative în domeniul controlului traficului rutier.

La fel este suspectă și tăcerea judecătoarei Domnica Manole, care a obișnuit publicul să iasă cu reacții oficiale pe contul său de Facebook. De data aceasta, este tăcere. La fel ca și Andrei Năstase. Cine poate să explice de ce magistrata Domnica Manole a apărut pe ultima sută de metri și a fost votată judecător la Curtea Constituțională, chiar dacă inițial nu a trecut concursul? A fost un scenariu planificat de la bun început pentru a se victimiza și a-și face mai multă popularitate, pentru a obține un post bine garantat pe 10 august?! Pentru că acum, după dezvăluirile făcute de 2 din cei 6 judecători de la Curtea Constituțională, care au lăsat să se înțeleagă faptul că ei nu au votat pentru candidatura socialistului Vladimir Țurcan, apar tot mai multe suspiciuni că Domnica Manole ar fi votat pentru socialistul Țurcan.

Cum a fost posibil un astfel de scenariu? Cum, prin ce metode Blocul ACUM a pierdut aproape toată influența pe domeniul justiției și statului de drept? SIS, PG, CC și întreaga justiție este acum în mîinile lui Dodon. Apare fireasca întrebare cine cu cine se înțelege în această coaliție ACUM-PSRM și cine este pur și simplu folosit.

Dacă în următoarele zile nu se repară această greșeală fatală de la Curtea Constituțională și alte erori care au fost comise între timp, atunci putem ușor pune cruce pe reforma justiției, iar schemele care au funcționat bine în perioada regimului lui Plahotniuc vor funcționa bine și de acum înainte. Și se pare că deja cașcavalul a fost împărțit.

Articole similare
Comentarii