În Armenia, liderul ”revoluţiei de catifea” a fost desemnat premier. Ce are de învățat R. Moldova din această lecție?

Editorial Elena Robu:

Una dintre fostele republici din lagărul sovietic, Armenia oferă o lecție de democrație. Reformatorul Nikol Pashinyan care în luna mai 2018 a condus timp de mai multe săptămâni manifestaţii masive împotriva guvernului a fost desemnat premier astăzi de către preşedintele armean Armen Sarkissian.

S-a întâmplat cu ocazia primei sesiuni a parlamentului rezultat din alegerile legislative anticipate convocate de liderul mişcării din mai pentru a-şi consolida puterea, relatează AFP, citat de agerpres.ro.

Ce are de învățat R. Moldova din această lecție oferită de Armenia?

În primul rând că alegerile libere și corecte sunt obligatorii într-o democrație și că voința poporului trebuie respectată, indiferent de rezultate.

La alegerile anticipate, Partidul Republican al fostului preşedinte Serj Sargsyan, împotriva căruia au fost organizate protestele anul trecut, nu a obţinut decât 4,7% din sufragii, nereuşind să depăşească pragul de 5% necesar pentru intrarea în Parlament. Așa se întâmplă într-o țară unde votul cetățeanului a contat.

În faţa Parlamentului nou-ales din această fostă republică din Caucaz, preşedintele armean Armen Sarkissian a salutat „gradul înalt de legitimitate” al noii majorităţi conduse de Nikol Pashinyan, un fost jurnalist în vârstă de 43 de ani.

La mijlocul lunii decembrie, coaliţia condusă de partidul Contract civil al lui Pashinyan a obţinut o mare victorie, adunând 70,43% din voturi. Conform Constituţiei, el dispune acum de 15 zile pentru a forma un guvern.

Pashinyan devenise deja prim-ministru în mai după ce a condus timp de mai multe săptămâni manifestaţii masive împotriva guvernului. Însă el nu controla şi Parlamentul, care era dominat de Partidul Republican al fostului preşedinte Serj Sargsyan, motiv pentru care, blocat în reformele sale, el a convocat alegeri anticipate.

El a lansat de la venirea la putere o campanie puternică împotriva corupţiei – din armată sau vamă şi până la şcoli – şi a promis o ‘revoluţie economică’, într-o ţară unde circa 30% dintre locuitori trăiesc sub pragul sărăciei, conform statisticilor oficiale.

Pe partea politică, liderul ‘revoluţiei de catifea’ armene promite atât „întărirea alianţei strategice cu Rusia”, cât şi „consolidarea cooperării cu SUA şi Uniunea Europeană”, echilibrând o diplomaţie dominată de relaţiile bune cu Moscova.

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a salutat scrutinul, spunând că a fost organizat ‘prin respectarea libertăţilor fundamentale’ şi că s-a bucurat ”de o mare încredere din partea publicului”.

Articole similare
Comentarii