Mișcările de la Curtea Constituțională și suspendarea creditului rusesc. Ce concluzii putem trage?

Editorial Elena Robu

Ziua de astăzi a fost extrem de tumultuoasă în evenimente politice: de la aprobarea în două lecturi a proiectului de lege pentru ratificarea Acordului între Guvernul Federației Ruse și Guvernul Republicii Moldova privind acordarea unui împrumut de 200 de milioane de euro și suspendarea acestuia de către Curtea Constituțională nu a fost decât un pas.

Mai mult de atât, noul președinte al Curții Constituționale este judecătoarea Domnica Manole, după ce socialistul Vladimir Țurcan a fost demis prin vot de neîncredere din această funcție.

Să le luăm pe rând. Sesizarea la Curtea Constituțională privind suspendarea creditului rusesc a fost depusă de deputatul Sergiu Sârbu, despre care se știe că nu ia nicio decizie de unul singur, ci doar îndeplinește anumite ordine. Cum, de unde au venit aceste ordine și pentru ce?! Oare nu cumva de peste ocean? Sau deja este vorba despre o înțelegere între opoziție şi Plahotniuc ?

În al doilea rând: de ce președintele țării Igor Dodon insistă atât de mult ca R. Moldova să ia un credit de la ruși cu o dobândă de 2%? De unde R. Moldova poate plăti aceste dobânzi, dacă producția în R. Moldova nu a evoluat semnificativ în ultimii ani?

Ei bine, unul dintre răspunsuri este la suprafață – banii vin din diaspora.

Mai exact, banii vin de la diaspora stabilită în țările Uniunii Europene. Referitor la transferurile bănești de peste hotare, potrivit datelor oferite de Banca Națională a Moldovei, în anul 2019 transferurile din UE au crescut cu circa 10 la sută comparativ cu anul 2018.

Cei care vor spune că diaspora trimite bani acasă rudelor, familiilor și nu direct președintelui Dodon, trebuie să știe că banii veniți din diasporă înlocuiesc banii pe care statul este obligat să îi producă singur și să-i acorde cetățenilor prin salarii și pensii mai mari, așa încât populația să aibă un trai mai bun. Or, toate aceste lucruri nu se întâmplă, iar banii care în mod normal ar trebui să fie alocați în aceste scopuri, ajung în altă parte, în alte buzunare.

Într-un final, ceea ce trebuie de reținut este atât timp cât diaspora va trimite bani acasă, populația republicii va trăi în mod de „supraviețuire”, fiindcă banii din buget care trebuie să asigure un trai decent, sunt gestionați de o guvernare coruptă și ajung cu totul și cu totul în altă parte.

Vă convine, dragi conaționali, această stare de lucruri?! Pentru cât timp?

Articole similare
Comentarii