Moldovenii din Italia care trimit bani acasă vor plăti, începând cu 2019, taxe statului italian. Vezi la cât se ridică acestea

Moldovenii din Italia: Italia a decis să impoziteze transferurile de bani în țările din afara Uniunii Europene. Astfel, R. Moldova este vizată în mod direct. Norma a fost instituită prin Legea bugetului de stat al Italiei pentru 2019. Vorbim despre o taxă de 1,5% pentru fiecare transfer care depășește 10 euro.

Norma nu se referă la transferurile comerciale (între agenți economici). Informația a fost confirmată pentru blogul www.elenarobu.md de către fosta ambasadoare a R. Moldova în Italia, Stela Stîngaci.

Așadar, fiecare moldovean stabilit în Italia care trimite bani acasă, prin intermediul băncilor sau a sistemelor de transfer al banilor, va plăti, din 2019, o taxă de 1.5% din suma transferată.

Fluxurile de bani care vin de la conaționalii noștri din Italia sunt impresionante și depășesc sute de milioane de euro. Lunar, moldovenii care muncesc în Italia transferă acasă cel puțin 10 milioane de euro.

”Există fluxuri financiare generate în Italia dar care apoi sunt transferate în străinătate. În opinia noastră, este corect ca acești bani să fie cheltuiți în Italia. Dacă merg în străinătate, este corect să fie impozitați”, afirmă Stefano Buffagni, subsecretar de stat din parte M5S în guvernul italian.

Această taxă de 1,5% pe acești bani ar însemna o creștere a veniturilor statului italian cu 60-70 de milioane de euro, ceea ce reprezintă 0,004% din PIB în 2017 sau 0,0034% din datoria publică italiană actualizată în octombrie 2018, potrivit presei italiene.

Articole similare
Comentarii