Regulile de călătorie Covid din Marea Britanie provoacă indignare în întreaga lume. „Este rasism, discriminare, xenofobie”

Noile reguli de călătorie Covid impuse de Marea Britanie și refuzul de a recunoaște vaccinurile administrate în Africa, America Latină și Asia de Sud au stârnit indignare și nedumerire. Noile politici anunțate sunt considerate ilogice și discriminatorii.

Ministrul britanic al Transporturilor, Grant Shapps, a spus, vinerea trecută, că noul sistem simplifică regulile pentru călătoriile internaționale. În multe părți ale lumii, efectul este considerat exact contrar. Decizia guvernului de a recunoaște doar vaccinurile administrate în anumite țări a provocat furie și frustrare, scrie The Guardian,citat de digi24.ro.

Conform noilor reguli, călătorii vaccinați cu schemă completă cu Oxford/AstraZeneca, Pfizer/BioNTech, Moderna sau Johnson&Johnson în SUA, Australia, Noua Zeelandă, Coreea de Sud sau într-o țară din UE vor fi considerați „complet vaccinați” și scutiți de carantină la sosire în Anglia dintr-o țară aflată pe lista galbenă.

În schimb, persoanele care au fost complet vaccinate cu aceleași vaccinuri în Africa sau America Latină, precum și în alte țări, inclusiv India, vor fi considerate ca având „schemă incompletă” și vor trebui să stea în carantină timp de zece zile dacă vin dintr-o țară de pe lista galbenă.

Și în Europa, există nemulțumire cu privire la refuzul Marii Britanii de a accepta ca fiind vaccinate cu schema completa persoane care au avut Covid și s-au imunizat doar cu o doză din două. Acestea sunt considerate complet vaccinate în majoritatea țărilor UE și pot călători liber cu un certificat verde. Cu toate acestea, pentru a vizita Marea Britanie, ele trebuie să stea în carantină timp de 10 zile, conform regulilor care impun ca persoanele vaccinate doar cu o doză din două (de la Moderna sau Pfizer), să le aibă făcute pe ambele, chiar dacă au trecut prin boală recent și au imunitate naturală.

Marea Britanie a relaxat regulile miercuri pentru a permite călătoriile fără carantină pentru persoanelor din Europa care au făcut două vaccinuri diferite, după ce utilizarea AstraZeneca a fost limitată la vârstnici din cauza problemelor legate de cazurile rare de cheaguri de sânge.

„Cum poate un vaccin Pfizer sau Moderna sau AstraZeneca care este administrat în America Latină să nu fie suficient”

Pe fondul furiei crescânde din străinătate față de ceea ce mulți consideră a fi un tratament discriminatoriu, politicianul indian Shashi Tharoor a anunțat că va protesta față de decizia „ofensatoare” de a cere indienilor complet vaccinați să intre în carantină.

Un diplomat din Africa de Vest a condamnat și el restricțiile ca fiind „discriminatorii”. El a spus că este îngrijorat de mesajul pe care îl transmit aceste reguli, în condițiile în care sunt curente anti-vacciniste puternice în întreaga lume: „Când spuneți: <Nu vom accepta vaccinul din Africa> acordați credit acestor teorii, iar asta va duce la prelungirea pandemiei.”

„Nu găsesc niciun motiv pentru asta, decât rasism și xenofobie”

Pe de altă parte, noile reguli de călătorie au lovit puternic în familiile care au petrecut multe luni departe de cei dragi din Marea Britanie din cauza pandemiei. Helen Rees, cercetător medical și președinte al Organizației Mondiale a Sănătății, a spus despre aceste restricții că sunt „inexplicabile”: „Este ceva care trebuie discutat cu adevărat. Nu ne putem închide granițele, trebuie să avem încredere în vaccinuri și în guvernele care le administrează„.

Replica Marii Britanii

Solicitat să explice de ce vaccinurile administrate în anumite țări sunt acceptate, dar cele în altele nu, un purtător de cuvânt al guvernului a transmis într-o declarație de presă: „Prioritatea noastră rămâne protejarea sănătății publice și redeschiderea călătoriilor într-un mod sigur și durabil, motiv pentru care certificarea vaccinului din toate țările trebuie să îndeplinească criteriile minime, ținând seama de sănătatea publică și de considerații complexe„.

Confruntată cu această supărare la nivel internațional, Marea Britanie s-a angajat să colaboreze cu unele țări pentru a recunoaște certificatele de vaccinare. Primul pas a vizat Kenya, astfel că Marea Britanie va recunoaște vaccinurile administrate în țara est-africană.

Articole similare
Comentarii