Româncă din Italia: ”Am întâlnit foarte mulți români care se rușinau să vorbească românește”

Portalul Nr.1 al Diasporei ER NEWS continuă seria de interviuri cu conaționalii noștri stabiliți în străinătate în cadrul proiectului ”Diaspora românească în acțiune”.

Românilor le este rușine să vorbească românește, le este rușine să spună că sunt români, fiind foarte convinși că identitatea lor este confundată și reușesc astfel să își ascundă rădăcinile cu care se rușinau”. Declarațiile au fost făcute de conaționala noastră, originară din București și stabilită împreună cu familia în Italia de 13 ani, Ileana Mihăescu.

Pentru că a dorit să lupte împotriva acestui sindrom și să nu le dea voie românilor să renunțe la identitate, a creat acum 13 ani Asociația ”Aripi de Lumină”. Ileana Mihăescu regretă faptul că foarte puțini părinți își înscriu copiii la cursurile de limbă română pe care le organizează în cadrul Asociației. ”Părinții sunt de vină pentru că nu conștientizează cât de important este să le transmită copiilor valorile neamului”, consideră conaționala noastră.

Interviul integral cu Ileana Mihăescu, artist plastic, interpret și compozitor, îl puteți urmări accesând link-ul de mai jos:

De-a lungul anilor, conaționala noastră Ileana Mihăescu a colaborat cu orchestre și grupuri muzicale din Italia și străinătate, a fondat coruri mixte în cadrul asociației ”Aripi de lumină”, a fondat grupul COHESION Music Project, cât și școala de muzică, pornind de la un proiect social de educare a copiilor români, în mod special, în acest spirit artistic.

Asociația ”Aripi de Lumină” s-a născut la Torino, în urma cu 13 ani, începând o luptă pentru protecția culturii și tradiției românești pierdute în fluviul migrației.

Are ca scop:
– Solidaritatea socială, protecția drepturilor civile și scopul de a consolida, apăra și proteja familia și copilul;


– Promovarea patrimoniului cultural, sprijin pentru o mai buna integrare în societate. În special, promovează participarea tuturor cetățenilor la apărarea familiei și a copiilor și o coparticipare și gestionare de către organismele responsabile;
– Urmărește punerea în valoare a patrimoniului etnografic prin crearea de ateliere de artă (muzică, dans, pictură, teatru), de introducerea în arta vechilor meșteșuguri tipice (teracota, țesături, pictură iconografică pe sticlă, măști tradiționale).


-Diversitatea promovată ca bogăție;
– Să favorizeze agregarea și viața asociativă prin orice instrument potrivit in acest scop.
Asociația întreprinde inițiative sociale, culturale, recreative și a organizat numeroase evenimente, conferințe, expoziții și festivaluri (ex: Festivalul tradițiilor românești de Crăciun; Festivalul internațional al tradițiilor de Crăciun, COHESION – Festivalul culturilor).
De asemenea, organizează cursuri, seminarii, stagii, activități turistice, excursii, vizite și sejururi, excursii pentru a încuraja și crește cunoașterea teritoriului; a promovat schimburi cu organizații, organisme și instituții democratice din Italia, din țară și străinătate.

Activitățile asociației și obiectivele sale sunt inspirate de principiile egalității între genuri, respectând drepturile inviolabile ale persoanei, indiferent de gen, culoare, religie și așa mai departe.

Asociația face parte din FARMP, Federația asociațiilor românești și moldovenești din Piemonte.

De asemenea, Asociația apără drepturile artiștilor profesioniști migranți torinezi prin grupul COHESION, ce cuprinde peste o sută de artiști din toate ramurile artistice (muzică, teatru și arte plastice) și literați (scriitori, poeti, jurnaliști), migranți Torinesi din toate colturile lumii.

*Acest proiect este realizat cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului -Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

*Conținutul acestui material nu reprezintă poziția oficială a Secretariatului General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Articole similare
Comentarii