Sistemul putred din țară alungă medicii peste hotare

Sistemul de sănătate din Moldova este aproape de colaps. Doar anul trecut peste 4300 de specialiști au plecat din sistem din proprie inițiativă. Însă, în paralel cu acest fenomen al migrației, o problemă extrem de gravă pentru sistemul de sănătate o constituie îmbătrânirea cadrelor medicale. Astfel, în anul 2017 în instituțiile medicale activau 10 291 de pensionari.

Ce face statul în acest sens? În loc să îmbunătățească starea de lucruri, prin politicile adoptate se întâmplă mai rău. Anul trecut s-a discutat pe larg un nou concept de reformare a sistemului de sănătate și s-a anunțat că schimbările din domeniu nu vor afecta medicii. Însă în realitate se întâmplă cu totul altceva. Într-o țară cu un sistem de sănătate la pământ se comasează Ministerul Sănătății cu cel al Muncii, Protecției Sociale și Familiei. Mai mult, în urma acestor reforme se propune disponibilizarea a 40% din angajații sistemului de sănătate publică. Oare cum vor face față realităților cei care vor rămâne să activeze în continuare? Asta în condițiile în care avem o populație tot mai bătrână și care solicită tot mai des serviciile medicale. Doar o guvernare iresponsabilă își poate permite să aibă asemenea politici de indiferență față de cetățeni.

De ce pleacă medicii din sistem? Pentru că salariile sunt mici, pentru că nu au condiții normale de muncă, pentru că nu au condiții normale de trai. Tinerii nu sunt interesați să meargă în localitățile rurale pentru a-și desfășura activitatea acolo, tocmai din cauza lipsei unei perspective de viitor. Din păcate, în satele Moldovei nu se mai vede luminița de la capătul tunelului, Majoritate vor să evadeze de acolo în căutarea unei vieți mai bune.

Cum poate fi redresat un sistem medical care se află de multă vreme în comă? În primul rând să existe o transparență a banilor care circulă în domeniul medical. Cu siguranță, există suficiente resurse financiare pentru a majora salariile medicilor. Sindicaliștii Federației „Sănătatea” mai propun să fie atrase investiții străine, prin intermediul proiectelor ce țin de dezvoltarea continuă și reformarea sistemului sănătății. De asemenea, este necesară o participare mai activă a administrației publice locale pentru asigurarea bunei funcționări a unităților medicale.  

Încă nu este târziu ca sistemul de sănătate să fie resuscitat, dar nu prin asemenea politici promovate de către stat. E nevoie de o discuție serioasă între medici și factorii de decizie ai acestei țări pentru a a găsi cele mai bune soluții ce pot fi aplicate în cazul R. Moldova. Înainte ca să fie prea târziu și să nu se mai poată face absolut nimic.

Și prietenii tăi merită să cunoască această informație. De aceea distribuie pe Facebook, pune LIKE, invită prietenii să aprecieze pagina de Facebook Elena Robu Blog și să se înscrie în grupul Vocea diasporei.

Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu

Articole similare
Comentarii