Sub ochii noștri, mitul că Putin este invincibil se ruinează. R. Moldova: actor sau spectator al scrierii istoriei?

Este un moment istoric! Zilele pe care le trăim vor intra cu desăvârșire în istorie pentru că suntem pe punctul de a scăpa, odată și pentru totdeauna de Putin și de influența acestuia în întreaga lume. Ucrainenii luptă eroic pentru apărarea țării lor de invazia lui Putin, dar și pentru pacea în Europa și în lume în general. Ei sunt deja eroii păcii, așa cum am mai scris anterior.

Putin este slăbit, planul lui nu merge așa cum a vrut, cum l-a gândit mintea lui paranoică, rezistența ucrainenilor a fost probabil o supriză chiar și pentru el. Suntem foarte aproape de o victorie incontestabilă a Ucrainei, chiar dacă în continuare mor oameni, se duc lupte, au loc bombardamente.

Sub ochii noștri, mitul că Putin este invincibil, mitul puterii imperiului rus se ruinează. Și asta este extrem de favorabil pentru pacea în regiune și în lume.

Președintele erou al Ucrainei Volodimir Zelenski a cerut astăzi ca Ucraina să fie primită de urgență în Uniunea Europeană. O solicitare pertinentă și o decizie care ar trebui să fie luată la nivelul UE în cel mai scurt timp.

Și noi, R. Moldova ce facem? Suntem simpli spectatori sau ne implicăm mai mult?

Solidaritatea față de ucraineni care vine din partea moldovenilor este cu adevărat impresionantă. Donațiile, ajutoarele care se fac pentru refugiații ucraineni sunt și ele impresionante. Trăim cu toții momente emoționante.

Dar dincolo de aceste gesturi absolut umane, ce pași putem face pe plan politic? În primul rând, să ne solidarizăm cu Ucraina și să cerem și noi aderarea de urgență la Uniunea Europeană sau Reunirea cu România. Să nu ne fie frică să punem pe masa discuțiilor chestiunea transnistreană. Mitul despre armata a 14-a și munițiile de la Cobasna se vor ruina și ele ca și mitul despre Putin atotputernic.

Lumea se schimbă și noi intrăm într-o nouă epocă. Sau suntem actori ai acestei epoci, sau spectatori. Decizia aparține autorităților de la Chișinău.

Actualizare:

În momentul publicării articolului, președinta R. Moldova Maia Sandu susținea un briefing de presă. Între altele, șefa statului a spus:

”Partenerii și prietenii noștri susțin deplin dreptul nostru de a ne decide singuri soarta și de a avansa pe calea integrării europene. Le-am comunicat repetat interlocutorilor mei, că în aceste vremuri complicate pentru Republica Moldova, integrarea europeană este garanția cea mai importantă că țara noastră va rămâne parte a lumii libere, în care demnitatea umană, drepturile și libertățile omului sunt prețuite și respectate – și calea cea mai sigură către îmbunătățirea substanțială a condițiilor de viață ale cetățenilor noștri.

Anume în aceste momente, accelerarea procesului de integrare europeană este mai importantă ca niciodată pentru noi. Noi vom continua eforturile de a ancora Republica Moldova în spațiul valoric european”.

Articole similare
Comentarii