Un nou virus în Franța. Pune în pericol culturile de tomate și nu există tratament pentru moment

Agricultorii francezi sunt alertați, după ce Ministerul Agriculturii a confirmat contaminarea legumelor din serele din Finistère cu viruslul TOBRFV – altfel spus virusul tomatei. Pentru moment nu există niciun tratament. Virusul poate crea pierderi economice considerabile.

Despre ce este vorba?

Virusul tomatei provoaca pete deschise la culoare pe rosii, care astfel nu mai pot fi vandute. Este periculos pentru plantele sensibile. Se poate transmite prin semințe, plante și fructele infectate. Supraviețuiește o vreme îndelungată în aer liber.

De unde vine virusul?

Viruslul TOBRFV a fost descoperit pentru prima data an Israel in 2014, iar apoi s-a extins in fermele din Europa si America.Crescatorii din Spania si Italia, cei mai mari producatori de tomate din UE, precum si cei din SUA si Mexic au fost deja afectati, iar Marea Britanie a raportat primele cazuri anul trecut, in iulie. Germania a eradicat boala in mai multe sere prin smulgerea plantelor din radacina si distrugerea lor, iar apoi prin tratarea solului cu dezinfectanti.

Virusul este periculos pentru om?

În momentul în care omenirea este panicată de coronavirus, oamenii se întreabă și în privința acestui virus al tomatelor daca este sau nu periculos pentru om. Așadar, virusul este inofensiv pentru oameni, însă poate distruge culturi întregi de legume, indiferent dacă sunt în sere, grădini sau câmpuri, potrivit Agenţiei pentru Alimentaţie, Sănătate, Securitate Profesională şi de Sănătate din Franţa (Anses). De asemenea, virusul nu este transmisibil nici la oameni, nici la animale.

De precizat că în anul 2018 producția de tomate a atins cifra de 712 000 tone în Franța, potrivit Ministerului Agriculturii din această țară.

Articole similare
Comentarii