Tânăra din Cahul care și-a făcut studiile la Universitatea unde a învățat și unul dintre președinții Franței

Diana Arnăut este o tânără ambițoasă de 24 de ani, originară din sudul Moldovei, din orașul Cahul și care a făcut facultatea la cea mai bună Universitate de drept de la Paris, Universitatea Panthéon-Assas, unde apropo și-a făcut studiile și fostul președinte al Franței Francois Hollande. În prezent, Diana încheie masterul la Universitatea Paris Dauphine, una din cele mai bune școli superioare din Franța.

Basarabeanca este extrem de dedicată în ceea ce face, iar grație acestui fapt a reușit să își construiască un CV impresionant, cu stagii practice la compania American Express și L’Oréal (cel mai mare grup de produse cosmetice din lume) pentru marca Yves Saint Laurent. A participat la evenimente cu diferite personalități franceze, cum ar fi primarul Parisului, Anne Hidalgo sau maestrul bucătar de talie mondială, Alain Ducasse.

Din vară, timp de 6 luni, a fost acceptată la un stagiu în grupul Coty, cel mai mare grup de parfumuri din lume. Apoi vrea să își găsească un job în Franța. Despre Moldova spune că nu este neapărat să ai un proiect acasă pentru a fi utilă țării, însă ceea ce facem în fiecare zi are un impact asupra imaginii statului și nu doar.

Diana Arnăut a acceptat, în cadrul unui interviu pentru elenarobu.md, să împărtășească din experiența ei de a-și face studiile în Franța. Sunt informații utile și pentru alți tineri care vor să vină la studii în această țară.

Cum ai ajuns să îți faci studiile în Franța?
Am început să caut informații despre studiile din străinătate încă din gimnaziu. Era perioada în care valuri de elevi plecau la studii în România. Astfel, după clasa a 9-a am făcut o parte din studiile liceale la Colegiul Naţional Gheorghe Lazăr din Bucureşti, care acorda 2 locuri elevilor de la noi și care este unul din cele mai bune licee din capitala României. Se întâmpla în anul 2009. Acolo am fost a doua cea mai bună elevă din clasă și asa am început să am mai multă încredere în forțele proprii și mi-am dezvoltat propriile ambiții.

Fiind în clasa a 12-a știam că vreau să fac ceva ce îmi place, ce mă reprezintă, că vreau să învăț suficient încât să ajung un bun specialist în domeniul pe care urma să îl aleg. Îmi amintesc că făceam liste cu profesiile care mă interesează, cu avantaje și dezavantaje… Părinții mei și-au dorit ca eu să fac medicina și mi-a luat destul de mult timp ca să le anunt faptul că nu voi urma aceasta cale, pentru că nu era ceva ce mă pasiona. Avantajul a fost că mama m-a încurajat mereu să iau singură deciziile importante din viața mea și să îmi asum consecințele.

Știam sigur că vreau să fac facultatea într-un stat din UE, pentru că oportunitățile sunt diferite de cele din R. Moldova. Am aplicat la Academia de Studii Economice din Bucureşti, la Facultatea Finanţe şi Bănci și la Universitatea Paris 2 Panthéon-Assas din Franța. Am fost acceptată la ambele. Pentru a depune dosarul pentru Franța aveam nivelul lingvistic necesar, B2, însă am fost acceptată la Universitatea Paris 2 Panthéon-Assas cu condiția de a susține încă un test și de a lua un nivel superior, C1. Am facut cursuri particulare toată vara, dupa BAC, și am luat C1 cu câteva săptămâni înainte de începutul cursurilor.

Am ales să fac studiile superioare în Franţa, pentru că, în primul rând, mi s-a părut a fi o evoluție firească după experiența din Bucureşti. În plus, eu învățasem limba franceză încă din clasa a 2-a şi făcusem şi cursuri particulare de franceză în liceu pentru a mă pregăti pentru diferite teste şi olimpiade. Într-un final, să depui dosarul pentru studii superioare în Franţa nu face parte dintr-un proces imposibil. Trebuie însă să fii bine informat si sa cunosti procedura, ceea ce nu este foarte evident în liceele din Moldova. Eu am găsit toate informațiile pe site-ul Alianţei Franceze din Chişinău și am fost în contact direct cu persoana care era responsabilă pe atunci de această procedură, Helene Gauthier, căreia îi voi rămâne mereu recunoscătoare pentru că ea a fost cea care m-a încurajat să mă pregătesc și să iau nivelul C1.

De cât timp ești în Franța?
Sunt la Paris de 6 ani. Am făcut 3 ani de facultate la Universitatea Panthéon-Assas care este prima universitate de drept de aici (unul din studenții acestei instituții este fostul președinte Francois Hollande), după care am ales să fac masterul la altă universitate care este și ea renumită în Franța, Universitatea Paris-Dauphine.

Cum se fac studiile aici cumparativ cu R. Moldova?
Eu nu am făcut studii superioare în Moldova și nu pot face o comparație obiectivă, însă pot vorbi despre ceea ce m-a impresionat aici. Cert este că programul universitar este destul de încărcat. În plus, pregătirea pentru cursuri și examene consistă în ore întregi de stat la bibliotecă, în pauze sau după cursuri. Asta, de fapt, face parte din stilul de viață al studenților francezi. Universitatea la care îmi fac masterul are o relație foarte apropiată cu diferite mari companii și avem proiecte pe care le facem în sediile lor, fapt ce ne permite să ne creăm o rețea de contacte pe care le putem solicita pentru eventuale stagii. Anul acesta de exemplu am avut câteva zile cu proiecte în sediile grupurilor Nestlé, Dadone, Mondelez.

Am fost impresionată de faptul că mobilitatea este unul din elementele cheie ale parcursului universitar de aici. Cred că 90% din studenții din promoția mea au făcut cel putin 1 semestru în altă țară (Japonia, Canada, Danemarca, etc.). Foarte des am fost întrebată dacă am avut un job în paralel în acești ani de studii. Dar să ai un job în timpul anului universitar este practic imposibil dacă vrei să reusești, cel puțin așa a fost în promoția mea.

Cum este relația dintre student și profesor la universitățile din Franța?
Această relație este mai mult pe orizontală, decât ierarhică. Toți profesorii pe care i-am avut au fost persoane care m-au inspirat, care sunt mereu la dispoziția elevilor. Majoritatea dintre ei au și diferite funcții în companii foarte cunoscute. Cursurile aici se încep prin prezentarea parcursului profesorului și datele sale de contact, în cazul în care studenții au nevoie de informații complementare sau în cazul în care avem nevoie de un sfat/o opinie pentru cariera noastră profesională. În plus, avem la dispoziție și rețeaua profesională LinkedIn care ne permite să rămânem în contact pe termen lung cu profesorii. Un exemplu concret este că acum 2 luni am contactat câțiva foști profesori ca să le cer sfatul pentru stagiul pe care trebuie să îl fac la sfârșit de studii și toți mi-au consacrat o parte din timpul lor ca să îmi dea un răspuns caât mai complet.

Cum au fost stagiile practice la compania American Express și L’Oréal (cel mai mare grup de produse cosmetice din lume) pentru marca Yves Saint Laurent? Ce lucruri noi ai învățat?

Între primul și al doilea an de master, era obligatoriu să fac 2 stagii de 6 luni și eu am ales să fac aceste stagii în societăți multinaționale cotate la bursă. Primul stagiu a fost în marketing digital la compania American Express care are unul din cele mai cunoscute programe de fidelitate din lume.
Al doilea stagiu l-am făcut în marketing operational la grupul L’Oréal pentru marca Yves Saint Laurent (zona Europa, Orientul Mijlociu și Africa). Grupul L’Oréal, fiind primul grup mondial de produse cosmetice din lume, a fost și va rămâne o adevărată școală de referință în marketing și mă simt norocoasă că sunt una din persoanele care a reușit să aibă o experiență în sediul internațional al acestui grup. Aceste 2 stagii sunt complementare și mi-au permis să îmi fac o idee globală mai concretă despre diferite oportunități pentru joburi și despre competențele indispensabile.

Înainte de aceste experiențe de 6 luni, eu am făcut stagii în timpul verii după fiecare an de facultate, ca să îmi maximizez șansele de a avea un CV interesant și să fiu acceptată la un master bine clasat. După primul an de facultate, m-am întors acasă și am făcut un stagiu de 2 luni și jumătate în Chișinău la Alianța Franceză, iar după anul doi și trei de facultate, am făcut stagii în timpul verii într-un strat-up din Londra pe care l-am găsit cu ajutorul unei companii de pe Internet. Pe parcursul acestor experiențe, am pus în practică ceea ce am învățat la universitate și am fost tratată ca un adevărat angajat. Ele mi-au permis să mă perfecționez în domeniul pe care îl studiez și să particip la evenimente unde erau invitate diferite personalități franceze, de exemplu primarul Parisului, Anne Hidalgo, sau maestrul bucătar renumit la nivel mondial, Alain Ducasse.

Pentru a rezuma, toate aceste stagii m-au făcut să realizez că noi suntem cei care ne definim parcursul, că este foarte important să fii curios și să înveți cât mai mult din fiecare experiență. De exemplu anul acesta, chiar dacă a fost unul destul de încărcat la universitate, eu am făcut în paralel 100 de cursuri de marketing digital pe internet ca să obțin un certificat de la Google care ulterior poate fi valorizat de angajatori. Pentru diferite stagii trebuie să trecem printr-un proces de recrutare și este foarte important pentru candidați să se pregătească pentru fiecare etapă din acest proces. De obicei studenții aplică la diferite anunțuri de pe site-uri specializate, trimițând un CV și o scrisoare de motivare. Dacă profilul este pertinent, se propune un interviu cu responsabilul de la resurse umane, iar apoi urmează un alt interviu cu viitorul/viitorii manager(i). Pentru a fi acceptat la un stagiu într-o companie bine cotată, contează foarte mult universitatea unde înveți, activitățile extrașcolare și limbile cunoscute.

Cum a fost adaptarea în Franța?
Pentru mine nu a fost simplu la început, pentru că am venit singură aici. Cunoșteam doar o persoană care era mai mare decât mine. Faptul că am venit într-o țară cu o cultură diferită și că trebuia practic să construiesc totul de la zero, m-a făcut să regret la început că nu am rămas la București. Însă la distanța celor 6 ani, consider că decizia de a veni la studii la Paris a fost cea mai bună decizie pe care am luat-o până acum. Datorită acestei experiențe, am devenit mult mai responsabilă, mai deschisă, mai curioasă și mai ambițioasă.

Cum te descurci financiar? Cum susține statul francez un student venit din Moldova?
Părinții au fost cei care m-au ajutat financiar în timpul cursurilor și cred că este valabil și pentru studenții moldoveni care învață în alte țări. În Franța sunt diverse programe de ajutor social pentru studenții care vin din Uniunea Europeana de exemplu, însă totul este diferit de la caz la caz. Pentru cei care sunt interesați de aceste programe, toate informațiile sunt pe site-urile specializate. În timpul stagiilor am avut mai puțin nevoie de suportul părinților, pentru că stagiile au fost remunerate. În Franța este obligatorie remunerarea unui stagiar dacă are un contract de mai mult de două luni.

Ce ai decis că vei face după terminarea studiilor? Revii acasă sau te stabilești peste hotare?
În iulie încep un alt stagiu de sfârșit de studii care este obligatoriu pentru validarea diplomei mele de masterat. Am fost acceptată să fac 6 luni de stagiu în grupul Coty, care este cel mai mare grup de parfumuri din lume și al 3-lea de produse cosmetice dupa L’Oréal și Estee Lauder. Este grupul care are brandurile Burberry, Marc Jacobs, Balenciaga, Gucci, Calvin Klein, etc. Stagiul este pentru axa make-up a brandului Burberry. Misiunile principale sunt dezvoltarea de strategii globale ale brandului și crearea noilor produse. O să îmi caut un job din ianuarie 2019 și mi-aș dori să am primele experiențe profesionale în Franța, pentru că oportunitățile sunt diferite de cele din Moldova în acest moment, în special în domeniul pe care l-am ales.

Cum crezi că poți fi utilă țării? Ce proiecte ai vrea să faci pentru țară?
Eu nu împărtășesc opinia că trebuie să faci un proiect în Moldova sau pentru Moldova pentru a fi utilă țării. Fiind cetățeni ai Moldovei tot ceea ce facem zilnic are impact asupra imaginii statului și nu numai. Eu m-am întors în Moldova și am făcut un stagiu la Alianța Franceză din Chișinău după primul an de facultate și am încercat mereu să raspund tuturor persoanelor care mi-au scris referitor la studiile din străinătate. Din moment ce fiecare dintre noi va avea un parcurs bine construit, cred că și Moldova va avea de beneficiat.

Care este cel mai mare vis al tău legat de R. Moldova, de viitorul ei?
Mi-aș dori ca într-o zi elevii/studenții de la noi să aibă aceleași oportunități și ambiții ca în Occident.

Vă multumesc pentru acest interviu!

Și prietenii tăi merită să cunoască această informație. De aceea distribuie pe Facebook, pune LIKE, invită prietenii să aprecieze pagina de Facebook Elena Robu Blog și să se înscrie în grupul Vocea diasporei.

Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu

Articole similare
Comentarii