A fost lansată o petiție prin care se cere interzicerea dioxidului de titan E171 în Republica Moldova. Este periculos pentru sănătate

Platforma care promovează o alimentație sănătoasă în R. Moldova și Diaspora CE CONSUM EU cere interzicerea de urgență a dioxidului de titan E171 în Republica Moldova. În acest sens, platforma a lansat o petiție și cere consumatorilor din R. Moldova să nu fie indiferenți față de sănătatea lor și a copiilor lor.

Începând cu 1 ianuarie 2022, aditivul alimentar E171, cunoscut sub denumirea de dioxid de titan, este interzis pentru utilizare în produsele alimentare în toate țările Uniunii Europene. O decizie în acest sens a fost luată de Comisia Europeană pe data de 8 octombrie. În Franța, acest aditiv alimentar a fost interzis începând cu 1 ianuarie 2020.

Acest colorant, compus din nanoparticule, a făcut obiectul unor alerte științifice de ani de zile, mai ales din cauza riscului său cancerigen. În vara acestui an, într-un final, Comisia Europeană a confirmat că aditivul E171 nu este sigur în alimentație, bazându-se pe un aviz științific al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară. Potrivit acestuia, E 171 nu mai poate fi considerat sigur, atunci când este utilizat ca aditiv alimentar. Cauza menționată: „nu pot fi excluse preocupările legate de genotoxicitate”.

Precizăm că genotoxicitatea descrie proprietatea agenților chimici care dăunează informațiilor genetice dintr-o celulă, provocând mutații, ceea ce poate duce la cancer, se arată în petiția lansată pe platforma www.ceconsum.eu.

Unde poate fi găsit aditivul alimentar E171

Conform Comisiei Europene, E171 poate fi găsit în produsele tip:

  • Gumă de mestecat;
  • Patiserie (de exemplu cozonac);
  • Supe;
  • Paste tomate tip bulion;
  • Suplimente alimentare.

Mai multe detalii găsiți AICI

Petiția poate fi semnată AICI

 

Articole similare
Comentarii