Actrița din Basarabia care a jucat în cunoscutul serial românesc Las Fierbinți

Lia Gherman este tânăra basarabeană ambițioasă, perseverentă și mereu cu soarele în ochi care a reușit să devină actriță la București.

Momentan, colaborează cu Teatrul pentru copii si adolescenti – EXCELSIOR, din Bucuresti, cu Teatrul BULANDRA, pe care îl consideră teatrul sufletului său, dar și mai face parte dintr-un proiect independent de teatru pentru copii – un spectacol pe care l-a jucat, deocamdată, pe scena Teatrului de Artă din București. Are o pasiune și o predilecție aparte pentru copii, merge la evenimente artistice, se transformă în anumite personaje și astfel creează o poveste împreună cu picii prin diverse activități și jocuri, unele chiar de actorie pentru copii. Lia poate fi văzută moderând diverse evenimente cultural-artistice. Este prinsă și în Cursul de balet pe care îl face.
A jucat și în cunoscutul serial românesc Las Fierbinți care se difuzează pe Pro TV. Lia Gherman a acceptat să mărturisească, în interviul oferit pentru elenarobu.md, despre experiența de a fi actriță la București.

A decis să își facă studiile în România pentru că se simte acasă, în fond ne desparte doar Prutul
Momentul în care am conștientizat că vreau și că aș putea să îmi fac studiile în afara țării, a fost prin clasa a IX-a. Îmi amintesc de o discutie pe care am purtat-o cu mamica mea, în care mi-au dat lacrimile. Pe lângă dorința de a învăța și a reuși într-o altă țară, un sentiment de teamă parcă m-ar fi ținut pe loc, eu fiind extrem de atașată de familia mea. Cu toate astea, știam din clasa a IV-a ca vreau să fac TEATRU, iar curiozitatea de nou mi-a dat suficientă putere, încat să mă orientez spre ROMÂNIA. De ce România? Probabil, pentru că, fiind mai aproape, reușeam să mă simt ca ACASĂ. Până la urmă, ne desparte doar Prutul…

Lia este stabilită în București din 2010, iar adaptarea a fost treptată
Făcând un calcul matematic, sunt deja al 8-lea an. Adaptarea pentru mine a fost treptată. Îmi place să cred că sunt deschisă și flexibilă și, chiar dacă am reusit să mă adaptez în timp și să fiu mulțumită de pasul făcut, Bucureștiul m-a și “speriat” în anumite momente. Se știe că e un oraș mare, extrem de agitat și aglomerat. Mi-a luat ceva timp să accept diferențele dintre București și Acasă, dar cred că e firesc să fie așa. Astăzi mă simt mai puternică, sunt mai conștientă de tot ce mă înconjoară și acest lucru mă bucură și îmi oferă liniște.

Tânăra vorbește și despre facilitățile pe care le oferă statul român studenților basarabeni
Eu am fost una dintre studentele basarabene norocoase. În afară de dorul de casă și de adaptarea la noul mediu, pot spune că nu am avut nicio problemă în anii studenției. În urma probei de admitere la facultate, am luat un loc la buget, care a însemnat și un loc decent în Căminul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografie ”I.L.Caragiale”, dar și o bursă lunară oferită de Statul Român, care a fost binevenită, chiar dacă era o sumă “simbolică”, să zic așa. Cu aceste facilități, plus susținerea familiei mele, am avut comfortul psihologic și libertatea de a mă concentra pe tot ce-mi oferea facultatea.


Se simte extrem de recunoscătoare, pentru că a avut profesori de calitate și actori desăvârșiți, cum ar fi Adrian Titieni sau Tania Filip
Eu sunt mulțumită de tot ce mi s-a întâmplat în cei 5 ani de facultate în Romania. Cred însă că, oriunde te-ai afla, te poți dezvolta, doar să îți dorești acest lucru. Facultatea îți oferă șansa de a te cunoaste și a crește într-un mediu în care te poti simți protejat, te învață câteva trucuri, tehnici și îți oferă încercări și provocări care te dezvoltă într-un “laborator artistic” (în cazul meu). Odată ce ieși din acest laborator, știi cât mai ai de muncit, ce ai de facut și ai confirmarea faptului că ești acolo unde vrei să fii.
Sunt fericită de toate întâlnirile pe care le-am avut cu fiecare profesor în parte și, fără îndoială, au contat în formarea mea profesională. Una dintre ele este cea cu domnnul profesor Adrian Titieni – un OM minunat și un actor desăvârșit, pe care l-am avut profesor pe parcursul celor trei ani de licență. Iar în cei doi ani de master, mi-a fost profesoară actrița Tania Filip, de la care am învățat extrem de multe lucruri legate de meserie. Și lista ar putea continua, o am în minte și în suflet. Le sunt recunoscătoare tuturor, am avut noroc de profesori de calitate.


Spune că a fi actriță este o continuă provocare, una extrem de frumoasă
Nu aș putea face comparație între a fi actor în București și a fi actor în altă parte, pentru că experiența mea de până acum, la care mai am atâtea de adunat, s-a format în toți acești 7 ani, doar aici. Pot spune ce înseamnă pentru mine să fiu actriță: E frumos. E o provocare continuă. E despre viață. Despre și pentru oameni. E de vis. Nu e simplu, dar e posibil!

Un tânăr actor în România se descurcă … cu multă muncă, cu dăruire, cu pasiune și răbdare, cu ambiție și încredere, cu insistența, cu mintea și inima deschise!

Nu este ușor să te integrezi în lumea teatrală a Bucureștiului, dar cine a spus că lucrurile mărețe se întâmplă peste noapte
Integrarea este o provocare. Încă trec prin ea, la fel ca mulți colegi tineri actori. Sunt foarte mulți actori tineri, plini de forță și nu doar atât. Anual, din facultatea la care am învățat, mai vin din urmă 60 de absolvenți (licență) și alți 30 absolvenți de master. Asta nu înseamnă că nu are fiecare locul lui sub soare. Munca actorului cu sine însuși, răbdarea, încrederea și încă puțin noroc de a fi în locul potrivit, la momentul potrivit, ușor-ușor te ajută să te integrezi în această lume și să reușești, asta cred. Lucrurile mărețe nu se întâmplă peste noapte …

Lia Gherman este actrița basarabeană care a reușit performanța să joace și în cunoscutul serial românesc Las Fierbinți, difuzat pe Pro TV. Se întâmpla acum 5 ani
Las Fierbinți a fost o experiență frumoasă, de care-mi amintesc cu drag. Știu că ajunsesem la casting pentru un alt rol – de nimfă (ha-ha), și când colo, am “devenit” polițista – serioasă și corectă. A fost fain, m-am simțit foarte bine. Eu si partenera mea de platou, polițistă și ea, eram anul II de facultate, cele mai mici din echipa platoului de filmare, formată din profesioniști și oameni foarte deschiși și prietenoși. Eram atât de bucuroasă să fiu acolo, încât era imposibil să nu îmi placă ceva. Anul acesta am mai filmat de curând un episod într-un alt serial românesc, care abia urmează a fi difuzat.

https://www.youtube.com/watch?v=1aBXBcFzK5c
A avut nenumărate momente frumoase din experiența sa de până acum ca actriță. Să joace acasă, la Chișinău, a fost cu adevărat emoționant.
Prin 2013, am jucat un spectacol din București, în cadrul unui Festival de Teatru din Chisinau “Class Fest”. Să joc Acasă, unde e familia mea și mulți alți oameni dragi, rămâne a fi pentru mine una dintre cele mai tari experiențe de până acum. O altă experiență frumoasă a fost să joc un an de zile spectacolul meu de licență, preluat de Teatrul Mignon din București, printr-un proiect care susținea tinerii actori absolvenți. Încă o experiență importantă, care își are locul în această listă, se leagă de spectacolul musicall “Bambi” (în care joc acum la Teatrul Excelsior), un spectacol de suflet, la care am lucrat cu oameni minunați! Și cel mai interesant e că am avut nenorocul să-mi rup piciorul chiar în a doua săptămână de repetiții, iar domnul regizor Attilla Vizauer mi-a zis să fiu liniștită că nu mă înlocuiește în spectacol, lucru care m-a făcut și mai puternică, și mai responsabilă.
Și aici mă opresc. Poate că cea mai frumoasă experiență a mea ca actriță urmează să vină …

Lia nu are doar un singur vis, dar un balon colorat de vise. Totuși își dorește să devină un nume de referință în lumea teatrală din România, să joace într-un film internațional și, de ce nu, să câștige Oscarul.

Îmi doresc să am norocul de a face toată viața ceea ce îmi place cel mai mult – ARTA – sub orice formă a ei.

Lia Gherman este o persoană extrem de perseverentă, responsabilă, expresivă, un om frumos sub toate aspectele, este caldă, plăcută, senină, dar și extrem de talentată. Sunt sigură că, având un pic de noroc, va reuși să trăiască visul cel mare și să devină OMUL care vrea să fie în viață.

Cei care sunteți din București, sau în trecere, vă îndemn să mergeți să o vedeți pe Lia Gherman jucând pe scena Teatrului Excelsior, dar și la Teatrul de Artă, în spectacolul pentru copii ”Harababura”. La sfârșitul anului Lia va juca în ”Coriolanul”, la Teatrul Bulandra.

Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu

Articole similare
Comentarii