Ala Nemerenco către Pavel Filip: ”Aduceți oameni în Chișinău și îi țineți în niște condiții inumane și antisanitare. O să umplem spitalele cu bolnavi ca pe timp de război”

Noua ministră al Sănătății, Ala Nemerenco, face o adresare publică, prin intermediul rețelelor de socializare, către Pavel Filip, în care vorbește despre condițiile inumane și anti-sanitare în care sunt ținuți oamenii care și-au instalat corturi în jurul instituțiilor de stat.

”Dle Filip, ați dispus mândru ca MSMPS să organizeze servicii cu referire la perioada caniculară – corturi, apă, măsurare TA, prim ajutor, acțiuni pe care de fapt sistemul de sănătate le organizează vară de vară. Nimic nou aici, dar ați dorit să demonstrați (show ieftin) câtă grijă aveți de popor și insolațiile lor, deși de fapt nu vă pasă de nimic”, declară Ala Nemerenco.

Iată ce îi spune noua ministră a Sănătății lui Pavel Filip:

”Deoarece în același timp aduceți oameni în Chișinău și-i țineți în niște condiții inumane și total anti-sanitare – sub soare, transpirați, flămânzi și obosiți, mulți din ei sunt bătrâni. Slavă Domnului că nu vin cu copii încă. În jurul dislocației lor e o insalubritate groaznică – mâncare aruncată și înăcrită, deșeuri. Noaptea mulți, mai ales cei cu aburi de alcool, folosesc brăduții din parc și tufarii pe post de WC. Nu vă este teamă că va izbucni o epidemie? E vară, temperaturi deja înalte, consumul de alimente are loc cu mâini murdare, nespălate, la pământ și în condiții grav anti -sanitare. Pericolul e atât de aproape, încât trebuie să fii total orb să nu-l vezi – e suficient să avem doar primul caz, mai departe intră tot pe lanț.

Nu mă miră atitudinea Dvs, și nici a conducerii de vârf a ministerului de resort (mă refer la secretarii de stat cu afiliere politică). Dar mă miră atitudinea conducerii Agenției Naționale de Sănătate Publică, celor pe care îi consider niște profesioniști de valoare, care observ că au lăsat politicul în sistem să facă ce vrea.

Stimați colegi, doar profesionalismul și datoria de medic trebuie să rămână pilonul acțiunilor Dvs, și nu starea de frică și supunere. Vreau să vă întreb – ați înaintat o scrisoare celor care se pretind a fi guvernanți despre pericol și acțiunile imediate care se impun? Ați convocat la MSMPS o ședință de urgență să discutați situația anti-sanitară din centrul orașului? Ați cerut să fie urmate toate recomandările Dvs conform standardelor și protocoalelor de conduită în așa situații? Deși, despre ce vorbesc eu, când ministerul permite chiar sub nasul său o așa situație?

Dacă nu o să se impună măsuri urgente de rigoare, o să umplem spitalele ca pe timp de război cu boli ale secolelor demult trecute. Iată și modernizarea țării despre care ni se tot spun povești ani buni – calea a patra se numește. Medicii cunosc unde duce. Și e grav.

În calitate de Ministru investit legal solicit agențiilor de specialitate implicare urgentă. Stimați domni Pînzaru și Guștiuc, colegi, Dvs cunoașteți care sunt acțiunile necesare, îndepliniți-vă datoria fără frică.

PS Da, și dle Filip, dacă vă pasă într-adevăr de oameni, mergeți la ei și cereți-le să meargă acasă, iar Dvs încercați să rezolvați criza politică fără jertfe. Așa cum rugăm noi adevărații susținători, nu falși, să stea acasă și să nu se implice în proteste. Există modalități pașnice de a-ți manifesta dezacordul. Nu neapărat ca oamenii să fie prefăcuți în brute. Demonstrați grija față de acest popor, lăsați umanul din Dvs să prevaleze. Sincer, eu încă nu pot crede că Dvs nu vă pasă”, și-a încheiat postarea sa noua ministră al Sănătății.

Articole similare
Comentarii