Complexul ”5 izvoare” de la Trifești, Rezina
Localitatea Trifești din raionul Rezina se face cunoscută prin cele 5 izvoare ale sale, cu valoare de unicat, dat fiind calitatea și capacitatea deosebită a acestor surse de apă. Altfel, localitatea este una destul de mică cu o populație de peste 800 de locuitori, dintre care 95 de elevi.
Intrarea în sat este una obișnuită pentru marea majoritate a localităților din R. Moldova, cu un indicator și o răstignire.
Casele sunt mici, gardurile din piatră. Este un sat vechi, care păstrează stilul buneilor noștri, fiind atestat prima dată în hrisoavele timpului la 25 februarie 1604. Aici nu vei vedea case impunătoare cu două sau trei nivele, așa cum e în jurul orașului Chișinău sau în jurul marilor orașe din republică.
Căutăm parcul satului unde, încă în 2006, a fost reamenajat un complex de izvoare, la indicația președintelui de atunci, Vladimir Voronin. Arhitectorul care a gândit acest complex este Mihai Rusu, care, ulterior, a fost decorat cu medalia Meritul Civic. Mihai Rusu are în palmares peste 150 de lucrări de arhitectură realizate.
Întrebăm de copiii din sat unde sunt izvoarele, iar unul dintre ei ne spune că deja aproape totul a fost distrus.
Găsim într-un final parcul cu tot ce s-a mai păstrat din arhitectura de acum 11 ani. Complexul 5 izvoare este unic în felul său, a fost gândit și realizat destul de frumos. Imaginile de mai jos sunt elocvente.
Locuitorii din Trifești au cu ce se mândri. Dar este mare păcat că ceea ce se renoveză, nu se mai păstrează, nu este îngrijit și, într-un final, distrus. În imaginile de mai jos vedeți în ce stare a ajuns parcul după 11 ani de la renovare.
Unul dintre izvoare deja a secat.
Nu este suficient doar să renovezi, să tai panglici, să faci poze frumoase la inaugurare, dacă peste 10 ani parcul arată ca o zonă părăsită și periculoasă, mai ales pentru copiii mici.
Cum găsiți localitatea Trifești
Este situată la 80 km de Chișinău, pe traseul Chișinău-Rezina. Drumul este bun, chiar până la intrarea în parc.
Potrivit wikipedia.org, o legenda spune că pe aceste locuri locuia un țăran pe nume Trifan care avea 3 fete; Trifan locuia într-un bordei pe un deal, pe care și acum locuitorii din sat il numesc „dealul Trifanului”. S-a intimplat așa că pe aceste locuri să poposească domnitorul țării Moldova, Ștefan cel Mare. Trifan, auzind de aceasta, a mers și el să ceară o bucată de pământ pe care să o lucreze și astfel să-și hrănească familia. Ajungând el la Ștefan i-a spus acesuia toată durerea lui. Ștefan l-a ascultat și a zis: „Trifan, trei fete, aici să trăiești și să muncești, iar locul acesta să se numească Trifești, acum și în veac”. De atunci multă apă s-a scurs pe râulețul Cogilnic care curge prin sat, dar Trifeștiul poartă mândru numele său dat încă de Ștefan cel Mare.
În concluzie pot spune că satele Moldovei sunt frumoase, dar nu are cine să le îngrijească. Oamenii sunt tot mai puțini și fără o speranță în viitor.
Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu