Biserica Ortodoxă rusă din Amsterdam rupe orice legătură cu Patriarhia Moscovei. Cine îi va urma exemplul?

Biserica Ortodoxă rusă din Amsterdam a anunțat că întrerupe orice legături cu Patriarhia de la Moscova. Este primul caz în care o biserică occidentală ia această decizie din cauza invaziei trupelor ruse din Ucraina și respinge linia adoptată de Patriarhul Kirill, relatează The Guardian.

În anunțul oficial se arată că decizia a fost luată cu dificultate de cler. „Clerul ia decizia dificilă de a rupe legăturile cu Patriarhia de la Moscova din cauza invaziei din Ucraina. Nu mai este posibil să funcționeze în patriarhia Moscovei și să ofere un mediu sigur din punct de vedere spiritual pentru credincioșii noștri”, au transmis reprezentanții Bisericii Ortodoxe din Olanda.

Oare cine va urma exemplul Bisericii Ortodoxe ruse din Amsterdam?

Trebuie spus aici că bisericile care aparțin Patriarhiei de la Moscova au împânzit, în ultimii zeci de ani, orașele europene, promovând și pe această cale politica Kremlinului, politica imperialistă a lui Putin. Demult era timpul ca în Europa să se facă ordine și între preoți, și în bisericile pline de propagandă rusească.

Reunificarea celor două mitropolii de pe teritoriul R. Moldova sub jurisdicția Bisericii Ortodoxe Române

În 2017 scriam de ce nu mai merg la unele biserici. Nu pentru că mi-am pierdut credința, ci pentru că am pierdut încrederea în preoții din R. Moldova, mai cu seamă cei ai Mitropoliei Moldovei care se supun Patriarhiei Ruse. ”Da, puteți să îmi săriți în cap, dar atâta timp cât preoții moldoveni fac agitație electorală chiar în biserică și spun că este mare păcat să votezi o femeie nemăritată eu nu am de ce să merg la biserică și să îi ascult pe acești preoți. Părerea mea e că aceste fețe bisericești ar trebui excluse din cadrul Mitropoliei”, scriam atunci. Articolul complet îl puteți citi mai jos:

Armata în sutane negre care îl apără pe Dodon

De atunci și până acum aproape nimic nu s-a schimbat în privința preoților de la Mitropolia Moldovei. Pro-rusul mitropolit al Moldovei, Vladimir, stă ascuns. Niciun cuvânt de condamnare a războiului purtat de Rusia în Ucraina. Pe de altă parte, țin să remarc aici zelul preoților care aparțin Mitropoliei Basarabiei (Biserica Ortodoxă Română), în special al părintelui Sergiu Aga de la Orhei, care în aceste zile de coșmar, ajută cum poate și cu ce poate ucrainenii nevoiți să fugă din calea războiului și să se refugieze în R. Moldova.

După ce va ieși învingătoare Ucraina din acest război absurd pe care l-a pornit Rusia, valul schimbărilor ar trebui să ajungă și în R. Moldova. Prima mare decizie – întreruperea oricărei legături cu Patriarhia Moscovei, reunificarea celor două mitropolii de pe teritoriul R. Moldova sub jurisdicția Bisericii Ortodoxe Române. Sper să fie suficient curaj și voință pentru ca, în sfârșit, să ne putem elibera în totalitate de influența Rusiei.

Patriarhul Kirill a refuzat să condamne decizia Kremlinului de a invada Ucraina

Şeful Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kirill, un aliat de încredere al lui Vladimir Putin, a refuzat să condamne decizia Kremlinului de a invada ţara vecină, numind „forţe malefice” oponenții Rusiei din Ucraina. Între timp, armata rusă distruge fară niciun fel de milă chiar și bisericile din Ucraina.

Într-o predică de duminică săptămâna trecută, el a mai spus că paradele gay pride organizate în Occident au fost una dintre cauzele războiului din Ucraina. Declaraţia bisericii din Amsterdam spune că parohia ortodoxă rusă Sf. Nicolae din Myra i-a cerut arhiepiscopului rus al Eparhiei Olandei, cu sediul la Haga, să acorde bisericii o „demitere canonică”, scrie adevarul.ro.

Clerul parohiei a declarat că au solicitat să se alăture Patriarhiei Ecumenice a Constantinopolului, care este considerată o rivală a Bisericii Ortodoxe Ruse. Poziţia lui Khiril faţă de război a provocat îngrijorare în rândul unor preoţi ortodocşi care se opun invadării unei ţări deseori menţionate în cercurile religioase drept „naţiune soră”. Peste 280 de preoţi ortodocşi şi lideri ai bisericii din întreaga lume au semnat o scrisoare deschisă prin care îşi exprimă opoziţia faţă de invadarea Ucrainei de către Rusia.

Se spunea că cei care au dat „ordinul ucigaş” se vor confrunta cu „chinul etern”. Biserica Ortodoxă Rusă din Amsterdam, formată din patru preoţi şi un diacon, una dintre cele mai mari comunităţi ortodoxe din Ţările de Jos, critică invazia Rusiei în Ucraina âncă de la început. Săptămâna trecută, ei au anunţat că nu vor mai menţiona numele Patriarhului Kirill în liturghia lor din cauza sprijinului său pentru invadarea Ucrainei.

„Noi, ca preoţi ai Parohiei Sf. Nicolae din Amsterdam, ne-am exprimat şocul faţă de invadarea Ucrainei de către forţele armate ale Federaţiei Ruse… Ne distanţăm de menţiunea Patriarhului Kirill”, se arată în mesajul de pe pagina de Facebook. . Declaraţia a fost împotriva politicii oficiale a Bisericii Ortodoxe Ruse de a nu folosi cuvintele „război” şi „invazie” pentru a descrie acţiunile Rusiei în Ucraina.

Preoţii ruşi din Amsterdam au declarat publicaţiei olandeze ND că arhiepiscopul Elisey al Ţărilor de Jos a vizitat ulterior biserica lor, avertizând că „Moscova le urmăreşte îndeaproape acţiunile”. Biserica din Amsterdam a ţinut duminică o şedinţă închisă, la care şeful parohiei a confirmat decizia de a se rupe de Moscova. „Am cerut fostului nostru patriarh Kirill să oprească războiul. Din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat”, a spus el într-un mesaj video postat pe pagina de YouTube a bisericii.

Un membru al corului bisericii ruse care stătea în afara bisericii a declarat pentru Guardian că sprijină decizia de a se separa de Moscova. Invazia Ucrainei de către Rusia a fost criticată şi de alţi lideri religioşi creştini, printre care şeful Patriarhiei Constantinopolului, Bartolomeu I şi Papa Francisc. Bartolomeu I, considerat liderul spiritual al creştinilor ortodocşi răsăriteni din întreaga lume, a declarat că Putin a comis o „mare nedreptate” declanşând un război împotriva „credincioşilor săi” şi „merita ura lumii întregi”.

În 2018, Biserica Ortodoxă Rusă a rupt legăturile cu Patriarhia Constantinopolului, considerată autoritatea spirituală a creştinilor ortodocşi din lume, după ce Bartolomeu I a acordat independența Bisericii Ortodoxe Ucrainene, aflată anterior sub controlul Moscovei.

Articole similare
Comentarii