Câinii detectează cancerul – cu o acuratețe fantastică

Faptul că un câine poate detecta cancerul nu e o noutate. Dar noutatea este acuratețea cu care o face. Conform unui studiu american, aceasta se ridică la 97 la sută.

În comparație cu câinii, simțul olfactiv al oamenilor este o glumă: animalele pot mirosi de 10.000 până la 100.000 de ori mai bine decât noi. Cu toate acestea, ceva lipsea din studiile realizate până acum în acest domeniu.

Un nou studiu american demonstrează o rată fenomenală a acurateții. Trei căței din rasa Beagle au detectat cancerul la plămâni în 96,7% din cazuri, prin probe de sânge. Câinii au descoperit și mostrele sănătoase de sânge în proporție de 97,5%. Un singur cățel, al patrulea, Snuggles, nu a prea avut chef de lucru, scrie dw.com.

Heather Junqueira, cercetător-șef la compania BioScentDx este cea care a condus studiul și se declară foarte mulțumită de performanța câinilor: ”Munca noastră deschide calea pentru două posibile abordări științifice, care pot duce la noi metode de detectare a cancerului”.

Una dintre variante ar fi să oferim câinilor posibilitatea de a detecta pacienții cu cancer, în medicina de zi cu zi. În plus, cercetarea ar putea să analizeze componentele biologice pe care câinii le pot detecta în sângele persoanelor care suferă de cancer, cu scopul de a dezvolta teste prin care la rândul lor să fie descoperite aceste componente, spune Junqueira.

BioScentDx a început deja în noiembrie anul trecut un studiu pentru cancerul la sân. În acest caz, câinii ar trebui să poată detecta boala pacientului mirosind respirația acestuia. Poate că Snuggles va dori și el să participe de această dată.

Articole similare
Comentarii