În 2020 aproape 50% din gospodăriile din R. Moldova declarau că dețin un cuptor cu microunde, potrivit datelor publicate de Biroul Național de Statistică. În ceea ce privește familiile tinere, această rată se ridică la peste 66%. Pentru comparație, în Franța 85% din gospodării dețin un cuptor cu microunde.
Cu toate acestea întrebarea cu referire la eventualele pericole și impactul asupra sănătății în urma utilizării, mai mult sau mai puțin intense, a cuptorului cu microunde rămâne în suspans.
Ce sunt microundele
Microundele sunt unde radio de frecvență înaltă, asemănătoare radiațiilor vizibile, parte din spectrul electromagnetic. Acestea se utilizează pentru transmiterea semnalelor de televiziune, în telecomunicații, inclusiv în telefonia mobilă pe distanțe mari, în internet, radarele avia și naval, industria de procesare a materialelor, în medicină (în tratamentul cu diatermie) și la prepararea bucatelor, fiind transmise și absorbite de obiectele din jur similar luminii solare. Materialele metalice reflectă în mod direct microundele, pe când cele nemetalice (sticla, hârtia și plasticul) sunt transparente pentru microunde și permit penetrarea lor.
Cuptorul cu microunde a fost descoperit ocazional în anul 1946 de Dr. Percy Lebaron Spencer, inginer în Compania Raytheon.În anul 1947 Compania Raytheon a construit primul exemplar, iar în 1967 a lansat pe piață primul cuptor cu microunde pentru uz casnic, marcând astfel începutul utilizării cuptoarelor cu microunde în bucătării.
Unde periculoase pentru sănătate?
Utilizarea cuptorului cu microunde ne afectează sau nu sănătatea? Este întrebarea în jurul căreia se polemizează de ani de zile.
În Franța de exemplu există reglementări stricte pe care producătorii de cuptoare cu microunde trebuie să le respecte. Reglementările impun producătorilor să utilizeze o frecvență între 2,4 și 2,5 gigahertz, o frecvență comparabilă cu cea a Wi-Fi și apropiată de cea utilizată pentru funcționarea telefoanelor mobile.
Intensitatea radiației de scurgere care poate ieși din cuptorul cu microunde este, de asemenea, reglementată prin norme stricte. Testele arată în mod regulat că aceste scurgeri sunt, în general, de 10 până la 100 de ori mai mici decât ceea ce prevede norma legală. Și, bineînțeles, doza de radiație primită este cu atât mai mică cu cât este mai departe de cuptor.
Probabil ați auzit că alimentele preparate în astfel de cuptoare ar fi radioactive și măresc riscul apariției tumorilor. Ei bine, studiile efectuate de Societatea Americană a Cancerului arată că, în cazul în care cuptoarele cu microunde sunt utilizate conform instrucțiunilor și se respectă timpul de gătire, acestea nu prezintă risc pentru sănătate și nu sunt argumente care demonstrează contrariul.
Undele dintr-un cuptor cu microunde provoacă agitarea moleculelor de apă ce se conțin în alimente, ceea ce permite încălzirea acestora. Dacă este utilizată corect, temperatura de coacere rareori depășește 100 °C, temperatura la care apa se evaporă. Astfel, riscurile apariției compușilor cancerigeni este mai limitată decât la alte metode de coacere, transmite site-ul francez www.futura-sciences.com.
Ce spune Organizația Mondială a Sănătății
Specialiștii OMS subliniază că alimentele gătite la cuptorul cu microunde nu devin „radioactive“. Şi că microundele nu rămân sub nicio formă în cuptor, atunci când acesta este închis, şi nici în mâncare după ce aceasta a fost gătită la un astfel de cuptor. Din acest punct de vedere, microundele pot fi comparate cu lumina: când stingi becul, nu mai e lumină.
De asemenea, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, cuptorul cu microunde este un aparat sigur atât timp cât sunt respectate condițiile de utilizare. Iată care sunt acestea:
- interzicerea utilizării recipientelor din plastic, metal sau aluminiu pentru încălzirea bucatelor;
- utilizarea vaselor din materiale compatibile cu aceste tipuri de cuptoare: caserole din plastic, recipiente ceramice sau din sticlă;
- neutilizarea ustensilelor din metal sau a foliei de aluminiu în interiorul cuptorului (în combinație cu metalele, undele electromagnetice creează un arc electric care ar putea defecta cuptorul);
- gătirea sau reîncălzirea bucatelor suculente folosind un recipient cu capac pentru a păstra toata umiditatea în interiorul produsului;
- închiderea ușii în timpul folosirii cuptorului;
- utilizarea unui cuptor în stare funcțională bună;
- evitarea folosirii cuptorului dacă acesta este defectat sau dacă ușa nu se închide corespunzător;
- păstrarea distanței optime de la cuptor în timpul când funcționează;
- interzicerea utilizarii cuptorului de către copiii mici;
- curățarea cu regularitate a cuptorului cu microunde atât în interior, cât și în exterior, în special a ușii acestuia, cu apă caldă și soluții neagresive;
- încălzirea apei sau altor lichide în cuptorul cu microunde nu mai mult timp decât recomandă producătorul;
- ținerea alimentelor la cuptor cât mai puțin pentru a le păstra valorile nutriționale;
- utilizarea minimă a cuptoarelor cu microunde, deoarece, până la urmă, aidoma altor aparate (telefoane, laptopuri, computere) ele emit radiații electromagnetice.
Când utilizarea cuptorului cu microunde devine cancerigen
”Utilizarea cuptorului cu microunde poate implica unele pericole și chiar deveni cancerigen dacă în timpul încălzirii alimentelor se folosesc recipiente din plastic, aluminiu sau metal, neadmise pentru cuptorul cu microunde. În acest caz are loc migrarea substanțelor chimice din vase, care pot avea efecte toxice, inclusiv cancerigene (polivinilclorid, aldehidă formică, acetat de vinil, stiren)”, explică Jana Oloinic, medic igienist în Secția Expertiză sanitară a Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.
E bine de știut de asemenea că în cazul produselor cu o structură mai densă, cum ar fi carnea, există riscul preparării incomplete și nesigure (carnea poate să conțină microorganisme patogene ce provoacă toxiinfecții alimentare și alte afecțiuni).
În concluzie, dacă cuptorul cu microunde este utilizat corect, el devine util, eficient și poate fi operat cu încredere.