Cei 35 de mistreți, găsiți morți în Rezervația „Pădurea Domnească”: Cât de periculos este focarul de pestă porcină africană

Zilele trecute autoritățile anunțau că un nou focar de pestă porcină africană la mistreți a fost înregistrat la Rezervația naturală „Pădurea Domnească”. Specialiștii au confirmat 35 de cazuri pozitive la mistreții găsiți morți.

Noul focar depistat este continuarea celui de la sfârșitul lunii decembrie 2019. Atunci au fost găsite mai multe animale moarte, la care s-a confirmat pesta porcină africană.

„Au fost depistate aceste 35 de cadavre în zona de frontieră cu România, zonă în care populația nu are acces. Această fâșie este monitorizată de Poliția de Frontieră, care ne-a și informat. Cadavrele ar putea fi și de o săptămână, unele fiind în stare de putrefacție.

Zona respectivă se va afla în carantină pentru un termen de 45 de zile. Au fost întreprinse măsurile sanitar-veterinare de eradicare a focarelor, cu înhumarea cadavrelor și petrecerea dezinfecției locurilor unde acestea au fost depistate”, a declarat șeful Secției sănătatea și bunăstarea animalelor din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Vitalie Carauş, pentru IPN, citat de ER NEWS.

Așadar de ce este periculoasă pesta porcină africană?

Pesta porcină africană numită și febra porcină africană este o boală virală hemoragică febrilă extrem de contagioasă și foarte severă a porcilor domestici și mistreților. Pesta porcină africană este endemică în Africa subsahariană unde afectează porcinele sălbatice și adesea porcii domestici.

Focare de pestă porcină africană la mistreți și porci domestici au apărut relativ recent în Europa de Est (Caucaz, Ucraina, Rusia, Belarus, Statele Baltice, Republica Cehă, Ungaria, România, Republica Moldova), în America de Sud și Caraibe (Republica Dominicană).

Primele cazuri de pestă porcină africană în Republica Moldova au fost confirmate în septembrie 2016 în raionul Dondușeni (la Cernoleuca și Moșana), lângă frontiera cu Ucraina; până la 21.08.2018 au fost înregistrate în total 20 focare ale bolii (16 la porcii domestici și 4 la mistreți), dintre care 2 focare în 2016, 8 focare în 2017, 10 focare în 2018.

Ceea ce trebuie reținut este că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni. Însă este o epidemie de temut a porcilor care antrenează pierderi economice însemnate și are un impact uriaș la nivel social și mediatic.

De ce vorbim despre pierderi economice uriașe?

Pentru că nu există un tratament sau vaccin specific pentru această boală, iar singura modalitate de a opri răspândirea virusului în rândul porcinelor este sacrificarea tuturor porcilor din regiunile infectate și instituirea carantinei. În plus, pentru a limita răspândirea bolii, se interzice importul de carne de porc și de mistreț din țările infectate.

Câteva exemple de impact economic ca urmare a răspândirii acestui virus:

*Pesta porcină africană a ajuns în august 2018 în China, care este cel mai mare producător mondial de carne de porc. Atunci, din cauza epidemiei, 20 000 de animale au fost sacrificate.

* Tot în 2018, în România au fost sacrificate câteva mii de porci ca urmare a unei epidemii de pesta porcină africană.

De precizat în context că la nivelul Uniunii Europene există un buget special acordat pestei porcine. Începând cu 2015 și până în 2018, România a încasat de la Comisia Europeană 1.192.000 euro pentru luarea de măsuri veterinare preventive care vizează depistarea timpurie, supravegherea și eradicarea pestei porcine africane.

Articole similare
Comentarii