Cerem de urgență interzicerea în R. Moldova a simbolurilor militare rusești panglica ”Sfântul Gheorghe” și ”Z”, ”V”

Nu era nevoie de un război în Ucraina, pornit de ambițiile imperiale ale lui Putin, pentru a interzice simbolurile militare rusești și anume panglica ”Sfântul Gheorghe” în R. Moldova. De-a lungul anilor de așa-zisă independență, pe Piața Marii Adunări Naționale a fluturat nestingherit panglica Sfântului Gheorghe, un element simbolic militar rusesc, sub care s-au comis cele mai mari atrocități ale terorii sovietice.

Am scris de nenumărate ori, aici, pe Portalul ER NEWS, despre necesitatea interzicerii acestui simbol în R. Moldova, dar guvernările care s-au perindat până acum la Chișinău nu au avut curajul și determinarea necesară. Trebuie amintit aici că în Ucraina, folosirea simbolurilor sovietice și ruse pe teritoriul său este interzisă oficial încă din anul 2017. Purtarea panglicii în public este penalizată cu amenzi usturătoare şi cu arest administrativ de 15 zile.

Letonia, prima țară care a interzis afișarea în public a literelor Z și V

Acum, în războiul din Ucraina, armata rusă folosește alte două simboluri Z, V, sub care se comit crime de război și atrocități față de oamenii nevinovați ai Ucrainei.

La 1 aprilie, Parlamentul leton a votat interzicerea afișării în public a literelor „Z” și „V”, în contextul în care sunt folosite pentru a glorifica invazia rusă în Ucraina. Amenzile merg de la 350 până la 2.900 de euro.

Și în Germania, persoanele care afișează litera „Z” pentru a-și arăta sprijinul pentru războiul declanșat de Rusia în Ucraina ar putea fi urmărite penal.

Este mai mult decât urgent ca toate țările din UE să le interzică, inclusiv R. Moldova, care, să nu uităm, a depus recent cerere de aderare la marea familie europeană.

De precizat că acum câteva zile, președintele Parlamentului, Igor Grosu, anunța la un post de televiziune că aceste însemne militare rusești ar putea fi interzise în R. Moldova.

E vorba despre toate simbolurile, însemnele, tot felul de lucruri care propagă războiul, violenţa. Acestea nu trebuie să aibă loc în societatea moldovenească. Mă refer la tot ce propagă războiul, tot ce nu are nimic în comun cu simbolica statului. Ucraina apără toată Europa, plăteşte cu vieţile propriilor cetăţeni pentru întreaga Europă”, a declarat speakerul Parlamentului.

Sperăm ca de la vorbe la fapte și de la ”ar putea” la ”sunt interzise” să nu fie cale lungă.

E nevoie ca și societatea în ansamblu să înțeleagă de ce este nevoie ca aceste simboluri să fie interzise. Ele nu ne reprezintă, noi nu avem nicio legătură cu aceste simboluri, care sunt ale altui stat, Rusia, în trecut URSS. Sub aceste simboluri sovietice, ale terorii, buneii noștri au fost deportați în Siberii de gheață. Față de ei avem obligația unui profund respect. De aceea, aceste simboluri trebuie aruncate la groapa istoriei cât mai repede.

Semnați petiția aici

https://www.petitieonline.com/signatures/cerem_de_urgen_interzicerea_in_r_moldova_a_simbolurilor_militare_ruseti_panglica_sfantul_gheorghez_v/?u=420825&s=95131517

P. S. Despre acei care apără aceste simboluri rusești (Igor Dodon și restul socialiștilor pro-putin), nici nu vreau să scriu. Ei trebuie ignorați, lăsați acolo unde le este locul, dar niciodată să nu uităm de ce sunt capabili. Să nu repetăm în niciun caz erorile istorice.

Articole similare
Comentarii