Comisia de la Veneția, extrem de alarmată și îngrijorată de situația actuală din R. Moldova

Comisia de la Veneția susține că este extrem de alarmată și îngrijorată de situația actuală din R. Moldova, după ce deputații din majoritatea parlamentară actuală au dat vineri, 23 aprilie, vot de necredere pentru trei judecători ai Curții Constituționale. Într-o declarație oficială, președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, menționează că declarația Parlamentului de la Chișinău că nu recunoaște avizul Curții Constituționale a R. Moldova privid constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului și votul de neîncredere exprimat către trei judecători ai Curții Constituționale „sunt foarte îngrijorătoare”, transmite zdg.md

În context, Comisia de la Veneția face apel către Parlamentul R. Moldova „să abroge declarația și deciziile sale neconstituționale și să respecte deciziile trecute și viitoare ale Curții Constituționale chiar și atunci când nu este de acord cu acestea”.

Declarația președintelui Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio:

„Fac apel la toate instituțiile statului să exercite reținere, să intre într-un dialog și să descalifice această situație îngrijorătoare pentru a asigura respectarea Constituției R. Moldova, ceea ce merită poporul moldovenesc, mai ales atunci când se confruntă cu criza economică și de sănătate actuală.

Declarația de astăzi a Parlamentului că nu recunoaște avizul Curții Constituționale a Republicii Moldova din 15 Aprilie 2021 și votul de neîncredere către trei judecători ai Curții Constituționale sunt foarte îngrijorătoare.

Comisia de la Veneția a declarat în nenumărate rânduri că ignorarea unei decizii a Curții Constituționale este echivalentă cu nesocotirea Constituției și a Puterii Constituante, care atribuie competența de a asigura supremația Constituției și Curții Constituționale. Parlamentul și puterea executivă trebuie să respecte rolul Curții Constituționale ca „gardian al Constituției”, chiar și atunci când sunt nemulțumiți de o decizie sau sunt de părere că Curtea a comis o greșeală.

Nu există un „vot de neîncredere către judecătorii Curții Constituționale” în temeiul Constituției R. Moldova, așa cum s-a afirmat deja, în legătură cu o încercare eșuată anterior a Parlamentului R. Moldovei de a introduce posibilitatea de a revoca judecătorii constituționali din lipsa de încredere din partea Parlamentului. Așa cum am avut deja ocazia de a declara în 2013, acest vot de neîncredere este în contradicție clară nu numai cu articolul 137 din Constituția Moldovei, ci și cu standartele europene privind justiția constituțională.

Parlamentul Republicii Moldova și-a revocat, de asemenea, decizia din 2019 de a numi președintele Curții Constituționale. Această decizie nu are nicio bază în Constituție.

O decizie a Curții Constituționale care nemulțumește puterile legislative sau executive nu înseamnă un abuz de putere sau o decizie arbitrară. Nici votul în favoarea unei decizii nepopulare a Curții nu echivalează cu încălcarea jurământului depus de judecătorii constituționali. Un astfel de jurământ nu este luat în beneficiul majorității politice. Este un jurământ să susținem Constituția, indiferent dacă aceasta implică dezamăgirea unei astfel de majorități.

În declarația sa de astăzi, Parlamentul a afirmat că „edificarea statului de drept este o prioritate absolută”. Dar Parlamentul poate să nu ignore faptul că independența judiciară este un principiu fundamental al oricărei ordini juridice guvernate de statul de drept. Respectarea ordinii constituționale nu poate fi invocată ca pretext pentru încălcarea Constituției.

Parlamentul a declarat existența unei situații de criză constituțională și politică severă. Reiterez că acțiunile neconstituționale împotriva unei alte instituții de stat nu sunt favorabile rezolvării oricărei crize. Cultura democratică și maturitatea necesită reținere instituțională, bună credință și respect reciproc între instituțiile statului.

Fac apel la Parlamentul Republicii Moldova să abroge declarația și deciziile sale neconstituționale și să respecte deciziile trecute și viitoare ale Curții Constituționale chiar și atunci când nu este de acord cu acestea”, se menționează în declarația președintelui Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio.

Fostul președinte al CC, Alexandru Tănase susține că abrogarea actului de numire a judecătorului constituțional nu produce nici un efect juridic.

Articole similare
Comentarii