Criza gazelor: Moldova-Gaz și Gazprom au semnat un nou acord. Prețul de achiziție a gazelor naturale este de 450 de dolari pe mia de metri cubi

Ieri s-au încheiat negocierile între delegația moldovenească și cea rusă în chestiunea aprovizionărilor Republicii Moldova cu gaze naturale, anunță ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

Negocierile au inclus multe runde de discuții, în diferite formate, atât cu Gazprom la Sankt-Petersburg, cât și cu administrația prezidențială a Federației Ruse la Moscova. În paralel au existat multiple discuții telefonice la diferit nivel.

Ultima rundă de negoceiri a durat trei zile, în perioada 27-29 octombrie la Sankt Petersburg și s-a încheiat cu semnarea unui protocol care stabilește detalii referitor la agenda comună pe problema gazelor și semnarea de către Moldova-Gaz și Gazprom a contractului de livrarea a gazelor pentru țara noastră începând cu 1 noiembrie.

În ceea ce ține de preț, s-a acceptat formula de preț propusă de delegația R. Moldova, care e bazată pe un anumit raport între prețurile la gaz și petrol pe piață. Dat fiind că e vorba de o relație comercială între Moldova-Gaz și Gazprom, doar dacă vor decide aceste companii va fi făcută publică această formulă.

Totuşi ministrul Spînu a precizat că, în baza prețurilor actuale pe piață, pentru luna noiembrie prețul va fi aproximativ în jurul cifrei de 450 de dolari per mia de metri cubi, iar ulterior prețul ar urma să scadă în funcție de cotația prețului la gaze pe burse. În condițiile actuale, R.Moldova va avea un preț de 2 ori mai mic decât cel de piață și un preț mai mic decât cel plătit în octombrie, susține demnitarul.

„Pentru a opri orice speculație – protocolul semnat nu prevede nici o condiționalitate politică și nu pomenește regiunea transnistreană în nici un fel. În ceea ce privește datoria formată la Moldova-Gaz, am convenit să efectuăm un audit independent al acestei datorii în 2022. În baza acestui audit urmează să se stabilească suma și să avem noi negocieri pe identificarea modului și calendarului de achitare a acestei datorii de către Moldova-Gaz”, a mai spus Spînu.

Potrivit ministrului, întreprinderile nu se vor opri iar oamenii vor avea mai multă căldură în case.

Articole similare
Comentarii