Cum a ajuns o adolescentă din Suedia de 15 ani să fie nominalizată la Premiul Nobel

Adolescentă din Suedia de 15 ani, nominalizată la Premiul Nobel. Actuala generație de tineri (adolescenți) ne-a depășit cu mult. Mulți dintre ei sunt bine ancorați în realitățile cotidiene, se luptă, se implică, vor un viitor mai bun pentru ei pe această planetă.

Așa a ajuns ca istoria adolescentei din Suedia, Greta Thunberg, nominalizată la Premiul Nobel pentru Pace, să facă înconjorul lumii. Tânăra a devenit imaginea mișcării pentru climă. Sute de mii de oamenii din peste 100 de țări cer măsuri pentru limitarea efectelor încălzirii globale.

Iată discursul tinerei Greta Thunberg rostit anul trecut la Forumul Economic de la Davos care a impresionat o lume întreagă:

 „Mă numesc Greta Thunberg, am 15 ani şi sunt din Suedia. Vă vorbesc în numele (mişcării, n.r.) Climate Justice Now! Mulţi oameni cred că Suedia este o ţară mică şi acţiunile ei nu contează, dar eu am învăţat că nu eşti niciodată prea mic ca să schimbi lucurile şi dacă câţiva copii pot ajunge pe prima pagină a ziarelor doar pentru că nu au mers la şcoală, imaginaţi-vă ce am putea face împreună dacă ne-am dori cu adevărat. Dar pentru a face asta trebuie să vorbim sincer, indiferent cât de inconfortabil ar fi.

Tu vorbeşti de o creştere eternă a economiei verzi doar pentru că eşti prea speriat să nu fii popular. Tu vorbeşti despre un viitor bazat pe aceleaşi idei proaste care ne-au adus în această situaţie, când singura soluţie ar fi să tragem frâna de urgenţă. Nu eşti suficient de matur pentru a spune lucrurilor pe nume. Chiar şi această povară o laşi pe umerii noştri, ai copiilor.

Dar mie nu îmi pasă dacă nu sunt populară. Mie îmi pasă de justiţia climatică şi planete vii. Civilizaţia noastră este sacrificată în interesul unui număr mic de oameni care continuă să câştige sume imense de bani. Biosfera noastră este sacrificată pentru ca oamenii bogaţi din ţări ca a mea să poată trăi în lux. Suferinţa celor mulţi plăteşte pentru luxul celor puţini. Anul 2078 voi sărbători împlinirea a 75 de ani. Dacă voi avea copii, poate ei vor petrece acea zi cu mine, poate mă vor întreba de tine. Poate mă vor întreba de ce nu ai făcut nimic cât încă mai era timp.

Spui că îţi iubeşti copiii mai presus de toate şi, cu toate astea, le furi viitorul chiar din faţa ochilor. Până când nu vei începe să te concentrezi pe ceea ce trebuie făcut şi nu pe ceea ce este posibil din punct de vedere politic, nu avem nicio speranţă. Nu putem rezolva o criză dacă nu realizăm că există o criză. Trebuie să ţinem combustibilii fosili în subteran şi trebuie să ne concentrăm pe capitalurile proprii. Şi dacă este imposibil să găsim soluţii în sistemul nostru, atunci poate ar trebui să îl schimbăm cu totul.

Nu am venit aici pentru a-i implora pe liderii noştri să le pese. Ne-aţi ignorat în trecut şi o veţi face din nou. Aţi rămas fără scuze şi noi am rămas fără timp. Am venit aici pentru a vă spune că a venit vremea schimbării, fie că vă place sau nu. Puterea adevărată aparţine oamenilor. Vă mulţumesc!”

Tânăra, în vârstă de 16 ani, ar putea să devină cea mai tânără persoană laureată cu premiul Nobel pentru Pace. Ea a fost nominalizată de trei parlamentari norvegieni la Premiul Nobel pentru Pace.

Libertatea.ro scrie că Povestea Gretei a început în urmă cu șase luni. În fiecare vineri, aceasta pleca de la școală și mergea în fața Parlamentului Suedez, unde protesta cu o pancartă pe care scria„grevă pentru mediu”. Inițial, a fost criticată pentru că lipsea de la școală, însă gestul ei a devenit ulterior o sursă de inspirație.

Acum, elevi din peste 100 de țări i-au călcat pe urme, semnalând faptul că schimbările climatice reprezintă o problemă. Iar de la elevi, mișcarea a prins tot mai mult teren.

În Australia și în Noua Zeelandă, mii de oameni au ieșit în stradă pentru a lua parte la protestele #climatestrike.

Articole similare
Comentarii