Cum este alimentată corupția în R. Moldova prin menținerea salariilor mici

În Republica Moldova salariul mediu pe economie a constituit 8 468,6 lei în primul trimestru al anului 2021. La cursul de schimb valutar de astăzi, această sumă reprezintă 393,82 euro. Asta în timp ce în Franța de exemplu salariul minim garantat unui angajat, indiferent de domeniul de activitate, este de 1231 euro sau 10,25 euro pe oră. Cum este alimentată corupția în R. Moldova prin menținerea acestor salarii mici? Portalul Nr.1 al Diasporei ER NEWS vă explică.

Într-un stat creat artificial și eșuat așa cum este R. Moldova, corupția este unul din elementele cheie de funcționare a acestuia. Fenomenul corupției a fost intenționat menținut de către absolut toate guvernările care au fost în R. Moldova prin oferirea de salarii mizere angajaților și dezvoltarea economiei tenebre, adică salariile plătite în plic (o practică de altfel ilegală, pentru aceste sume nu se plătește niciun fel de impozit). De ce recurg guvernările la asemenea strategii? Pentru a-i face pe oameni complici la marea corupție din R. Moldova. Toți cei care acceptă salariile în plic, cei care acceptă mită pentru că nu pot trăi din salariul pe care îl au, sunt complicii acestui sistem corupt din R. Moldova.

Valoarea salariilor medii în primul trimestru al acestui an

Să aruncăm o privire peste datele oferite de Biroul Național de Statistică în ceea ce privește salariile în R. Moldova în anul 2021. Așadar, salariul mediu pe economie a constituit 8 468,6 lei în primul trimestru al acestui an.

Cele mai mari salarii în Moldova sunt în domeniile informații și comunicații (19 914,5 lei), finanțe și asigurări, producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat. Cele mai mici salarii rămân a fi înregistrate în agricultură (4 835,7 lei), artă, activități de recreere și de agrement, activități de cazare și alimentație publică.

Potrivit BNS, cele mai mari valori ale câștigului salarial mediu lunar în trimestrul I 2021 s-au înregistrat în activitățile:

  • informații și comunicații – 19914,5 lei;
  • activități financiare și de asigurări – 15428,9 lei;
  • producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat – 12243,0 lei.

Cele mai mici valori ale câștigului salarial mediu lunar s-au înregistrat în:

  • agricultură, silvicultură și pescuit – 4835,7 lei;
  • artă, activități de recreere și de agrement – 5908,4 lei;
  • activități de cazare și alimentație publică – 5105,0 lei.

Evident aceste salarii nu permit cetățenilor să aibă o viață decentă, de aceea ei sunt nevoiți să recurgă la mită: și judecători, și medici, și profesori, și funcționari publici care prestează diferite servicii cetățenilor. Pentru că și ei au familii, au și ei copii, au și ei părinți la vârsta de pensionare care trebuie susținuți.

Un cerc vicios din care nu prea avem cum să ieșim. Nicio guvernare precedentă, sau viitoare care anunță majorări de salarii nu va putea rezolva această problemă. Majorarea cu 10-15-20% a salariilor nu este o soluție, pentru că aceste salarii oricum vor fi mici în comparație cu nivelul de trai. Este nevoie de majorări de 100% a salariilor în economia națională. Dar cine își poate asuma un asemenea pas?! Atât timp cât vor fi menținute salariile mici în R. Moldova, atât timp fenomenul corupției va fi și mai greu de stârpit.

Articole similare
Comentarii