Cum este organizată Sărbătoarea Vinului la Montpellier
Am participat, ieri, la Sărbătoarea Vinului care se desfășoară la Montpellier și care a ajuns la a 14-a ediție. A fost mai mult din interes profesional, dar și pentru a descoperi complexitatea vinurilor franceze, cunoscute ca fiind unele dintre cele mai bune în toată lumea.
Așadar, evenimentul durează 3 zile, dar în ultima zi amatorii de vin pot merge direct pe domeniile vinicole din apropierea metropolei, pentru a descoperi savoarea licorii lui Bahus.
De regulă, esplanada Charles de Gaulle se transformă într-un adevărat orășel al vinului. Așa s-a întâmplat și anul acesta. Producătorii de vinuri sunt amplasați în buticuri de aceeași mărime și aceeași structură. Surprinzător, dar locul este oferit gratuit (spre deosebire de alt eveniment la care am fost și unde producătorii de vin au plătit o taxă de 450 de euro pentru participare). Anul acesta au participat mai bine de 40 de producători care își au domeniile vinicole în jurul orașului Montpellier.
Intrarea este gratuită, dar dacă vrei să faci și degustări, taxa este de 3 euro pentru trei degustări. De asemenea, sunt organizate ateliere specifice, animații, tombole, buticuri cu mâncare cum ar fi tradiționalele clătite sau cașcavaluri, toate însoțite de muzică live și multă voie bună. Participanții la eveniment sunt îndrumați să consume vinuri cu moderație.
Printre producătorii de vinuri prezenți la eveniment, am descoperit și domeniul vinicol familial Guizard care datează din anul 1580. Actualul producător reprezintă a 14-a generație din această familie. Tradiția de a face vinuri este transmisă din generație în generație și acest lucru este fascinant.
Am degustat câteva vinuri albe și roșii. M-a fascinat un vin alb demi-dulce cu gust de banane. A fost o aromă și un gust nou pentru mine.
Vă întrebați probabil care sunt prețurile la vinuri. Ei bine, poți găsi și vinuri la un preț de 5 euro/sticla, dar și vinuri care depășesc 13 euro/sticla. De altfel, sunt prețuri care pot fi comparabile ușor cu vinurile din R. Moldova. La fel și calitatea vinului. Cred că cele moldovenești ar putea concura la fel de bine cu cele franceze, nu doar la preț, dar și la gust și aromă.
Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu