Diaspora: Noi măsuri de intrare în R. Moldova începând cu 5 martie

Săptămâna trecută Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) a constat că situația epidemiologică în Republica Moldova se agravează rapid și a aprobat decizia de institui un regim special de activitate la nivel național, în perioada 1-15 martie 2021, inclusiv.

Decizia are repercusiuni și asupra conaționalilor aflați peste hotare și care doresc să revină în R. Moldova. Astfel, CNESP a decis ca începând cu 5 martie 2021, persoanele care vor traversa frontiera Republicii Moldova, pe sensul de intrare, vor fi obligate să prezinte rezultatul testului PCR COVID-19 negativ, efectuat cu 72 de ore înainte de sosire.

Excepție de la această regulă:

  • copiii până la 5 ani,
  • conducătorii auto a vehiculelor rutiere de transport marfar şi a vehiculelor rutiere de transport de persoane contra cost,
  • echipajele şi personalul de deservire ale aeronavelor/navelor şi brigăzile şi personalul de deservire ale garniturilor de tren,
  • membrii delegațiilor,
  • lucrătorii transfrontalieri,
  • pasagerii în tranzit și cei care au act confirmativ de administrare a vaccinului

Conaționalii noștri care nu vor avea efectuat testul – vor fi obligați să respecte regimul de autoizolare de 14 zile, indiferent de zona din care vin.

CNESP a motivat aprobarea măsurilor de restricție prin faptul că sporește incidența, crește rata contagiozității, crește numărului de teritorii clasificate în cod roșu de alertă, crește numărul formelor grave ale bolii, crește numărul de decese, sporește rata de pozitivitate a testelor la virusul SARS-CoV-2, crește numărul de forme asimptomatice, răspândirea comunitară.

”Toate acestea atestă tendințe de agravare a procesului epidemic a infecției cu COVID-19 în Republica Moldova”, a precizat CNESP.

Articole similare
Comentarii