Era lui Dodon

De vineri, 23 decembrie, a început era lui Igor Dodon, noul președinte al R. Moldova, validat de către Curtea Constituțională, nerecunoscut de aproape jumătate din populația țării, sau cel puțin a alegătorilor care au participat în turul doi de scrutin. Nerecunoscut de acea parte a societății care în acești 25 de ani a luptat pentru păstrarea istoriei poporului român din care facem parte, pentru promovarea valorilor europene și a principiilor democratice. Nu mă refer aici la politicienii/guvernările așa-zis pro-europene de până acum, care au profanat aceste valori (unii dintre ei plătesc acum cu vârf și îndesat pentru ce au făcut, alții urmează). Mă refer la acea parte a societății care își pune speranțele într-o viață mai bună, în respectarea valorilor umane, în funcționarea instituțiilor statului și a celor de drept.

Dar în schimb, ce avem în cele câteva zile de când Igor Dodon a venit la Președinție. Dispute și artificii legate de limba română, drapel.

În campanie electorală, Igor Dodon promitea de la televizor că primul lucru pe care îl va face dacă ajunge președinte este să îi pună pe hoții care au furat miliardul să întoarcă banii. Dar între timp, prioritățile s-au schimbat. Primul lucru pe care l-a făcut noul președinte este să înlocuiască limba română cu limba moldovenească pe site-ul președinției. Apoi, a scos drapelul UE de pe clădirea președinției.

http://unimedia.info/stiri/reformele-continua-presedintele-igor-dodon-a-scos-drapelul-ue-de-pe-cladirea-presedintiei-125371.html

În ritmul acesta, probabil se va ajunge la schimbarea drapelului de stat, pentru că e prea asemănător cu cel al României. Imnul de stat cred că va rămâne neschimbat atâta timp cât se vorbește despre „limba noastră” fără a specifica despre faptul că este „limba română”.

A doua inițiativă, despre care vorbea în campanie Igor Dodon, este reluarea parteneriatului cu Federația Rusă, „pentru a reveni cu exporturile noastre în Rusia”. Rogozin a venit la Chișinău în toiul nopții, dar despre deblocarea exporturilor către Rusia nu am auzit nimic.

A treia inițiativă se referea la „introducerea Istoriei Moldovei în școli și lupta cu cei care lichidează statalitatea Moldovei – unioniștii”. Păzea, aici e mai mult de lucru, decât un simplu decret prezidențial. Nu îneleg cum anume are de gând noul președinte să introducă istoria Moldovei în școli atâta vreme când nu are nicio prerogativă în acest sens. Poate doar dacă va fi numit în funcție la Educație un alt ministru (în urma reformei guvernamentale), cu aceleași viziuni ca ale lui Dodon.

Între timp, despre frauda bancară, despre faptul că cetățenii urmează începând cu 2017 să întoarcă miliardul furat, noul șef al statului nu spune nimic. Tace și uită de promisiuni.

Articole similare
Comentarii