Juristul Nicolae Răileanu: Judecătoarea Berdilo trebuie eliberată din funcție

Juristul și expertul în legislație electorală, Nicolae Răileanu a declarat pentru www.elenarobu.md că a rămas absolut uimit de faptul cum o asemenea persoană ca Rodica Berdilo a ajuns să dețină funcția de judecător. După ce a citit hotărârea motivată a judecătoarei în privința invalidării alegerilor, Nicolae Răileanu este convins că la Curtea de Apel această hotărâre va fi anulată. ”Chiar dacă sunt probe că au avut loc acele încălcări, acestea nu au fost în măsură să influențeze rezultatul alegerilor”, mai crede expertul.

L-am întrebat pe juristul Nicolae Răileanu dacă este plauzibilă motivarea legată de LIVE-urile pe Facebook care ar fi acumulat 250 de mii de vizualizări și care ar fi influențat alegerile.

Unde există probe că acești 250 de mii de oameni care au privit un video pe Facebook au votat pentru Năstase? Ba din contra, faptul că pentru Năstase au votat mult mai puțin decât 250 de mii demonstrează că acest mesaj poartă doar un caracter informativ”, a precizat expertul în legislație electorală.

Legat de LIVE-urile pe Facebook există într-adevăr o mare neclaritate, pentru că nu există niciun fel de probe că cele 250 de mii de vizualizări au fost neapărat din Chișinău și neapărat alegători. Puteau fi de oriunde în lume și de diferite vârste, fără drept de vot în Chișinău.

Este absurdă și motivarea judecătoarei legată de îndemnul la vot în ziua alegerilor care a fost catalogată drept agitație electorală.

”Dacă îndemnul unui concurent electoral ca alegătorii să participe la vot, în viziunea acestei judecatoare este motiv de a invalida scrutinul, atunci toate scrutinele precedente nu numai din Moldova, dar din toate țările trebuie declarate ilegale. Practic toți concurenții electorali care se prezentau la urnele de vot și erau întrebați de către reprezentanții mass-media pentru ce au votat, spre sfârșitul răspunsului se adresau alegătorilor să participe activ la vot. Așa au făcut și Putin și Trump și nepreședintele meu Dodon”, a precizat Nicolae Răileanu.

Potrivit juristului, este straniu că această hotărâre a fost expusă tocmai peste 16 zile din ziua alegerilor și la ora 21.50 seara.

”Consider că trebuie neapărat să se ceară Consiliului disciplinar al Consiliului Superior al Magistraturii să dea o apreciere juridică în privința judecătoarei și de solicitat eliberarea din funcție a magistratei Berdilo”, a declarat Răileanu pentru blogul www.elenarobu.md.

Amintesc că ieri a avut loc un protest la Chișinău, unde oamenii și-au manifestat revolta față de invalidarea alegerilor în capitală. La manifestație, organizată de partidele de opoziție extraparlamentare, s-a aflat pentru prima dată și judecătoarea de la Curtea de Apel Chişinău, Domnica Manole, care în urma unei decizii pronunțate a început să fie urmărită de SIS, CNA, CNI, CEC și Procuratura Generală. Magistrata a a spus că a ales să participe la manifestație deoarece îi pasă de viitorul țării, în condițiile în care justiția a ajuns să fie subjugată.

„Până acum nu am ieșit la proteste și întruniri, dar astăzi nu am putut sta acasă. Sunt aici deoarece îmi pasă de viitorul țări, îmi pasă de țara în care trăim, îmi pasă de viitorul copiilor noștri. Îmi doresc foarte mult să trăim într-un stat de drept, într-o țară democrată”, a declarat Manole, citată de cotidianul.md.

Și prietenii tăi merită să cunoască această informație. De aceea distribuie pe Facebook, pune LIKE, invită prietenii să aprecieze pagina de Facebook Elena Robu Blog și să se înscrie în grupul Vocea diasporei.

Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu

Articole similare
Comentarii