Locul unde s-au inspirat graficienii Casei de producție Walt Disney
La sfârșit de 2017 încărcăm bateriile pentru un nou an care vine cu locuri superbe care îți taie respirația. Cea mai multă energie ne vine din natură, așa că în aceste zile, cea mai bună soluție pentru liniștea noastră spirituală este să ne petrecem timpul în natură.
Așadar, zilele trecute am descoperit un loc magnific, care îți taie respirația și care a fost sursă de inspirație pentru graficicienii Casei de producție Walt Disney, în special pentru filmul animat ”Alba ca Zăpada și cei șapte pitici”.
Se află la numai 20 km de Nicosia, capitala Ciprului de Nord (Ciprul turcesc) pe o colină stâncoasă care îți deschide o panoramă de vis. Este vorba despre ruinele celui mai spectaculos castel de pe teritoriul Ciprului, Castelul Hilarion. Orice treaptă urcată mertă tot efortul, pentru că la final ești răsplătit cu priveliște de milioane.
Punctul cel mai de sus al ruinelor Castelului Hilarion se află la o altitudine de 732 de metri, dar urcarea se face ușor și lin, pentru că sunt trepte și bare de protecție. Este un traseu ușor pentru o familii cu copii și chiar și pentru femei însărcinate.
Potrivit istoriei, Castelul Hilarion este unul dintre multiplele fortărețe construite pentru apărarea contra invaziilor arabe. Alte castele care formau lanțul de apărare erau Kyrenia, Buffavento, Kantara. Invaziile arabe au început în sec. VII și au durat până în sec. X, cu mici pauze. Castelul Hilarion este atestat și în 1191 când regele Angliei, Richard Inimă de Leu, a cucerit insula. Castelul a fost părăsit când venețienii au cucerit insula în 1489.
Din punct de vedere arhitectonic, castelul e construit pe trei nivele. Prima secțiune, aflată la poalele muntelui, era destinată soldaților și lucrătorilor și adăpostește rezervoare, depozite, grajduri și alte structuri asemănătoare.
În a doua secțiune se află o biserică bizantină din sec. X, apartamentele regale, bucătăria, camerele rezervate curtezanelor și… toaletele. Accesul se făcea prin intermediul unor uși masive, cu traversarea unui pod mobil.
În sectorul trei se află gradina interioară, o altă bucătărie și alte clădiri anexe. Remarcabile sunt ferestrele în stil gotic, cunoscute sub numele de „ferestrele reginei”. Priveliștea este deosebită. În vârful dealului, la altitudinea de 732 de metri deasupra nivelului mării se află Turnul Sfântului Ioan.
Astăzi, Castelul Hilarion reprezintă un punct de atracție pentru turiștii din întreaga lume.
Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu!