Mâna Moscovei și Franța care a fost salvată

Franța rămâne în inima Uniunii Europene. După alegerile prezidențiale de astăzi, prin care  Emmanuel Macron devine președinte, Franța este salvată. Mâna Moscovei nu a funcționat aici. Poza candidatei Marine Le Pan alături de președintele Rusiei Vladimir Putin a contat foarte puțin și asta e foarte bine. Cetățenii francezi, europeni știu cum să voteze, înțeleg ce înseamnă pericolul care vine din Rusia. Anticipez o consolidare și mai mare a puterii franceze în interiorul UE, în prezent una dintre forțele cele mai importante alături de Germania.

Ce avem în Moldova? Poza lui Igor Dodon alături de Vladimir Putin aduce voturi, multe voturi. O societate crescută în spiritul propagandei ruse nu poate vota altfel. S-a demonstrat asta la alegerile prezidențiale din 2016 din R. Moldova. În plus, Vladimir Putin este liderul în care moldovenii au cea mai mare încredere. Acum imaginați-vă dacă posturile rusești ar fi interzise în Moldova și în locul lor ar apărea posturi TV din UE, România. Cum ar vota oamenii în alegeri? Indiferent de sistemul de vot, ar alege forțe europene, oneste, care se țin de promisiunile electorale.

În timp ce Franța demonstrează un spirit european consolidat, partea de est a Europei pare să oscileze tot mai mult și să admită abateri de la normele democratice. România, prin partidul de la Guvernare (PSD) care încearcă să introducă tot felul de ”legi ale grațierii” pentru a-i proteja pe corupți, pare ușor să se abată din drumul european. Noroc de poporul român care nu le permite acest lucru. Despre Ungaria nici nu mai vorbesc, care este tot mai orientată spre Est, spre Rusia.

Ce avem în Moldova? Partide politice de la guvernare (PD + PSRM cu președintele Igor Dodon) sunt puternic atașate de Rusia și par să nu mai țină cont de mesajele care vin din UE. Iată ce se dorește de fapt la nivel regional. Este o amenințare la securitatea regională prin influența tot mai mare a Rusiei în partea de Est a Europei.

Dar francezii au demonstrat azi că UE devine și mai puternică, iar arma de propagandă rusă nu a funcționat aici. Este un semnal puteric dat mai degrabă oamenilor decât politicienilor. Dar, mai repet, oamenii ar gândi altfel dacă am interzice în R. Moldova posturile tv rusești și am deconspira arma de propagandă rusească. Dar cum să faci asta când structurile de forță, Parlamentul, Guvernul sunt pline de agenți ai Federației Ruse? Trebuie să discernem grâul de neghină.

Informația este putere, informați-vă corect!

Cu respect, Elena Robu!

Articole similare
Comentarii