Moratoriu asupra autorizațiilor de construcție în municipiul Chișinău

Executivul s-a propunțat astăzi pozitiv pe marginea Avizulului la proiectul de lege privind instituirea unui moratoriu asupra autorizării și continuării executării unor lucrări de construcție în municipiul Chișinău. În context, ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brânzan scrie, pe rețelele de socializare că instituția pe care o conduce susține cu ambele mâini inițiativa de a soluționa problemele din municipiul Chișinău, privind amplasările de noi obiecte în curțile blocurilor locative.

”Nu este un secret pentru nimeni că în domeniul construcțiilor este un haos total, care s-a neglijat sau tratat cu multă superficialitate, unii chiar au făcut și bani nebuni din ilegalitățile admise. Între timp, unele capodopere “arhitecturale” care tot apar în capitală, sunt demne de cartea recordurilor. Ar fi corect să fie înscrise în paginile recordurilor și schemele obscure de atribuire a terenurilor în municipiul Chișinău, dar și delimitarea curților de blocuri, pe care municipalitatea le-a trecut în proprietate publică, lăsând blocurile fără curți”, a scris ministrul pe Facebook.

Potrivit lui Vadim Brânzan, ”Ministerul Economiei și Infrastructurii susține cu ambele mâini inițiativa de a soluționa problemele din municipiul Chișinău, privind amplasările de noi obiecte în curțile blocurilor locative. Actele permisive ale autorităților municipale urmează să fie verificate pe subiectul de legalitate și luate măsurile necesare pentru a le anula pe cele care au fost emise cu încălcări și au atras ocupări abuzive de terenuri, care au generat conflicte cu locatarii blocurilor din vecinătate sau i-au lăsat fără infrastructura necesară”.

”Trebuie să ne oprim, să privim în jur în ce s-a transformat orașul și să luăm măsurile corespunzătoare. Atât Ministerul Economiei și Infrastructurii al Republicii Moldova, prin intermediul Agenției Supraveghere Tehnică, cât și autoritățile responsabile pentru controlul administrativ sunt în măsură să vină cu propuneri pentru modificări legislative, care să pună bariere intervențiilor urbanistice ilegale și păguboase. Ministerul a venit cu unele completări și propuneri care să elimine neclaritățile și ambiguitățile legislative.

E clar că așa cum este astăzi nu mai poate continua. Sperăm că în cadrul dezbaterilor toate părțile vor veni cu argumente și completări relevante”, a conchis ministrul.

Articole similare
Comentarii