Mostră de manipulare: Vlad Plahotniuc, lăudat pentru că se repară drumurile

În an electoral, se desfășoară în toi campania „Drumuri bune pentru fiecare sat”, anunțată în februarie de către liderul PDM, Vlad Plahotniuc. De la tribuna super luxosului sediu al PDM, se anunța că guvernarea va asigura reparația și construcția a 1200 de kilometri de drumuri în zonele rurale, indiferent de culoarea politică a localităților. ”Este cel mai ambițios și cel mai mare proiect de îmbunătățire a infrastructurii de la independență încoace”, spunea Plahotniuc la lansarea acestei inițiative.

Acum membrii de partid se întrec în a-i aduce laude liderului de partid pentru toate aceste acțiuni. De exemplu, Radu Țurcan, fiul primarului localității Ermoclia din raionul Ștefan Vodă, Mihail Țurcan a postat pe rețelele de socializare poze cu lucrările de reparație a drumului din sat, poze precedate de următorul comentariu: ”Drumuri bune pentru Moldova!!! Ermoclia!!!Stefan Voda!!!PDM!!! VLAD PLAHOTNIUC!!!”

Iată și câteva comentarii la această postare:

Astfel de gesturi la care recurg membri de partid sunt firești pentru politica moldovenească, așa se întâmplă și în alte partide unde liderul este ridicat la rang de idol.

Dar felul cum este prezentată această informație despre reparația drumurilor este manipulatorie. Ceea ce nu spune PDM, sau membrii partidului este proveniența banilor. Nu, banii nu vin din buzunarul liderului PDM, Vlad Plahotniuc. Banii sunt din bugetul de stat, adică de la toți contribuabilii care plătesc impozite în R. Moldova. Asta trebuie să știe cetățenii, locuitorii din satele unde se repară drumurile.

”Programul „dezvoltarea drumurilor locale”, propus de PDM, are caracter populist, electoral și nu este acoperit financiar”. Este concluzia la care au ajuns experții Expert-Grup după ce au analizat din punct de vedere bugetar programul anunțat cu mult fast de PDM. Experții au identificat că, în total pentru dezvoltarea drumurilor în bugetul de stat pentru 2018 au fost alocate 4 miliarde 069 milioane de lei.

Potrivit Expert-Grup, ”implementarea necorespunzătoare, în grabă, peste capacitățile normale de efectuare a lucrărilor, sporește nejustificat costurile lucrărilor, suferă calitatea, iar actele de corupție capătă amploare. În final, ne alegem cu resurse cheltuite și fără drumuri bune”.

Cei care se grăbesc să îl ridice în slăvi pe Plahotniuc și să îi mulțumească pentru reparația drumurilor, ar trebui de fapt să mulțumească oamenilor acestei țări care plătesc impozite, iar din bugetul de stat se repară aceste drumuri, deși experții pun sub semnul întrebării calitatea acestor lucrări.

Iată un exemplu cum PDM își face imagine din contul bugetului de stat. O mostră clară de manipulare a oamenilor care par să nu fie deranjați de proveniența banilor și cei care își fac imagine pe spatele oamenilor înainte de alegeri.

Ce trebuie să știe oamenii, indiferent cine s-ar afla la guvernare: drumurile se repară din bugetul de stat sau din granturi, împrumuturi din exterior. Iar mulțumirea trebuie să fie pentru oamenii care contribuie la formarea bugetului de stat, nu față de partide. Din păcate, până acum toate partidele care au fost la guvernare au procedat mai mult sau mai puțin la fel: și comuniștii, și liberal-democrații. O guvernare pur și simplu este obigată să repare drumuri, să creeze condiții normale de viață. Este o responsabilitate, nu o favoare, pentru cetățenii acestei țări.

Articole similare
Comentarii