Parlamentul European a acceptat cererea de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană
Actualizare: S-a încheiat votul în Parlamentul European. Astfel, eurodeputații cer instituțiilor UE să acorde Ucrainei statut de țară candidată UE. Apelul deputaților europeni vine după ce președintele Volodimir Zelenski a semnat scrisoarea oficială prin care cere aderarea Ucrainei la UE.
***
Parlamentul European a acceptat cererea de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană.
Va urma, cel mai probabil, o procedură specială de admitere, transmite Nexta.
⚡️⚡️⚡️The European Parliament has accepted Ukraine's application to join the European Union. A special admission procedure has begun.
— NEXTA (@nexta_tv) March 1, 2022
De precizat că Parlamentul European nu are, propriu-zis, competențe juridice în aceste faze ale aderării unui stat, fiind vorba despre un semnal politic și o recomandare.
Un oficial al UE a explicat procesul
Scrisoarea de cerere este scrisă președintelui Consiliului UE, care este în prezent deținut de Franța.
Statele membre, parlamentul european și parlamentele naționale sunt apoi informate cu privire la cerere de către consiliu.
O reuniune a celor 27 de miniștri ai afacerilor externe UE, cunoscută sub numele de consiliul afacerilor generale, trebuie să ia o decizie pentru a solicita oficial avizul Comisiei Europene cu privire la cerere.
În mod normal, ar dura între 15 și 18 luni pentru a-și emite avizul, deși această perioadă ar putea fi scurtată semnificativ „în funcție de considerentele politice”, a spus oficialul.
Există o perioadă de preaderare de durată diferită, în timpul căreia țara candidată își adaptează instituțiile, standardele și infrastructura pentru a-i permite să își îndeplinească obligațiile ca stat membru. Procesul de aderare presupune respectarea criteriilor de aderare, inclusiv adoptarea și implementarea legislației UE.
Citește și:
Înalți oficiali europeni vin la Chișinău. Un moment istoric să le prezentăm cererea de aderare la UE
Citește și:
ONU: Peste 670.000 de persoane au fugit din Ucraina de la începerea războiului, 150.000 în ultimele 24 de ore
Aproximativ 677.000 de persoane au fugit din Ucraina în ţările vecine de joi, când a izbucnit invazia rusă, a anunţat marţi Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiaţi, Filippo Grandi, ONU cerând de urgenţă de 1,7 miliarde de dolari pentru ajutorul umanitar pentru Ucraina.