Război: Turcia lansează ofensiva contra kurzilor din Siria. Au început bombardamentele aeriene

Președintele turc Recep Erdogan a anunțat că operațiunea din nord-estul Siriei a început. Turcia trimisese miercuri trupe şi vehicule armate în oraşele Sanliurfa şi Kilis, aflate la graniţa cu Siria, transmite stirileprotv.ro.

UPDATE 18:05: Franța condamnă Operațiunea „Izvorul Păcii”

Franța condamnă „foarte dur” ofensiva lansată de Turcia în nordul Siriei și sesizează Consiliul de Securitate ONU, a declarat secretarul de Stat pentru Afaceri Europene, Amélie de Montchalin, citată de AFP.

UPDATE 17:55: Ambasadorul Statelor Unite la Ankara a fost convocat la Ministerul de Externe turc

Ministerul de Externe din Turcia l-a convocat pe ambasadorul Statelor Unite la Ankara pentru a-l informa despre operațiunea lansată în nord-estul Siriei, relatează Reuters.

UPDATE 17.25: Panică în Siria după atacurile aeriene ale aviației turce

Aviația militară turcă atacă zone civile din Siria, provocând panică în rândul populației, a declarat, miercuri, un purtător de cuvânt al Forţelor Democrate Siriene (SDF), citat de Reuters.

Presa de stat din Siria şi un oficial kurd au precizat, independent, că bombardamentele aeriene au lovit oraşul Ras al-Ain din nord-vestul ţării, la frontiera cu Turcia.

O sursă turcă din domeniul securităţii a declarat, pentru Reuters, că atacul va fi sprijinit şi de artilerie, informează Agerpres.

UPDATE 17:15: Prima reacție a Rusiei, după lansarea Operațiunii „Izvorul Păcii”

„Rusia nu va fi atrasă în acest conflict, nu este conflictul nostru. Forțele armate ruse nu se află pe teritoriul Siriei pentru asta, scopul lor este să elibereze Siria de terorismul internațional”, a declarat Vladimir Dzhabarov, liderul adjunct al comitetului de afaceri externe din Consiliul Federației Ruse, conform publicației RIA Novosti.

Președintele rus Vladimir Putin l-a avertizat pe Erdogan să evite acțiunile ce pot dăuna procesului de pace din Siria, înainte de începerea operațiunii, a transmis Administrația de la Kremlin, citată de Reuters.

UPDATE 16:40: Recep Erdogan transmite că operațiunea va duce la „întemeierea unei zone sigure”

„Operațiunea ”Izvorul Păcii” va neutraliza amenințările teroriste împotriva Turciei și va duce la întemeierea unei zone sigure, care să faciliteze întoarcerea refugiaților sirieni la casele lor. Vom proteja integritatea teritorială a Siriei și vom elibera comunitățile locale de teroriști”, a transmis Erdogan pe Twitter, după anunțul de lansare a ofensivei.”

„Zona sigură” ar urma să devină casa a peste 3,6 milioane de refugiați sirieni.

 

Articole similare
Comentarii