Solidaritate: Donații de peste 3000 de euro din partea asociațiilor din Franța pentru refugiații ucraineni din Moldova

Crudul război din Ucraina ne-a învățat multe și ne dă lecții de viața în fiecare zi, iar solidaritatea nu are hotare și nici diferențe etnice. Prietenii noștri din Franța continuă să fie aproape de R. Moldova și cetățenii noștri care găzduiesc refugiați ucraineni în casele lor și le oferă sprijin atât moral, cât și financiar.

În luna martie, Asociația franco-moldo-română AGER (pe care am creat-o în Franța, în orașul Saint-Etienne) a lansat o campanie de strângere de fonduri pentru a ajuta refugiații ucraineni din Moldova. Am vorbit francezilor, în toata această perioadă, despre provocările prin care trecem.

Recunosc, nu este ușor să trezim interesul lor, pentru că francezii au și alte interese decât R. Moldova, unii chiar mi-au spus că până a mă cunoaște nu știau unde se situează această republică pe hartă. Dar pe timp de război multe se schimbă.

Până acum, Asociația franco-moldo-română AGER a reușit să colecteze peste 3000 de euro în cadrul campaniei de strângere de fonduri, lansată în luna martie

Cu un cec de 1000 de euro a venit din partea Asociației France Bénévolat din Saint-Etienne care a demonstrat generozitate și solidaritate cu Moldova, în această perioadă complicată. Banii au fost direcționați către Organizația „Ajuta un om”, condusă de Doina Cernavca, pentru procurarea motorinei necesară deplasărilor. Am primit confirmarea că asociația a fost asigurată cu motorină pentru o lună de zile.

Reuniune cu Asociația France Bénévolat din Saint-Etienne, Franța

 

Alt cec de 2000 de euro a venit de la Asociația AGIRabcd, filiala din Saint-Etienne, departamentul Loire. După o reuniune pe care am avut-o cu membrii asociației unde le-am povestit despre R. Moldova, prietenii noștri francezi au dat dovadă de solidaritate, empatie și au decis să ajute refugiații ucraineni găzduiți în R. Moldova, oferindu-le această sumă impresionantă.

Reuniune cu Asociația AGIRabcd, filiala din Saint-Etienne, departamentul Loire, Franța

 

Acest gest de a ajuta Moldova vine după întâlnirea cu președintele Asociației AGER, Elena Robu. Suntem sensibili la problema țărilor vecine cu Ucraina, care găzduiesc mulți refugiați. Pentru noi este important să ajutăm aceste țări, în special Moldova, o țară mică cu o economie relativ slabă, în comparație cu Franța sau cu alte țări europene. Acest ajutor nu se oprește doar la această donație. Obiectivul nostru este să stabilim un parteneriat pentru viitor care să se concretizeze printr-un anumit număr de proiecte pe care le putem pune în aplicare din Franța în Moldova”, a declarat Daniel Parisot, delegat departamental al Asociației AGIRabcd, în cadrul unei întâlniri cu Elena Robu, președinta Asociației Franco-Moldo-Române AGER de la Saint-Etienne.

Din cei 2000 de euro, 1500 euro au fost direcționați, sub formă de vaucere, către refugiații ucraineni găzduiți în municipiul Strășeni. Aflându-mă în R. Moldova, am repartizat, împreună cu primarul municipiului Strășeni, aceste vaucere (pentru procurarea produselor alimentare, de igienă și medicamente) celor peste 90 de ucraineni, care și-au găsit adăpost la Straseni.

Yulia Horobchenco este una dintre ucrainencele care și-a găsit refugiu la Strășeni. A venit din Ucraina, regiunea Odesa, Belgorod-Dnestrovsk împreună cu băiețelul ei de 5 ani și sora de 6 ani. 

A acceptat să împărtășească într-un video, emoțiile pe care le simte de când Ucraina a fost invadată de Rusia și cum a fost primită la Strășeni.

Emoțional, este greu că în țara noastră, în Ucraina, este război. Eu nu contenesc să spun un mare mulțumesc oamenilor din Moldova, pentru că, în primul rând ne susțin moral, emoțional. Indiferent unde am merge, dacă înțeleg că suntem din Ucraina, își expun în cuvinte susținerea pentru noi, ne întreabă dacă avem nevoie de ajutor. Datorită oamenilor de aici, nouă ne este bine”, mărturisește Yulia.

 

În luna martie, proporția refugiaților ucraineni care traversau municipiul Strășeni reprezenta aproape 15% la sută din populația municipiului. ”Persoanele care traversau Strășeniul, puteau să se oprească pentru o zi. Noi aveam grijă de alimentație, de cazare în casele și apartamentele oamenilor. A fost creat și un centru de plasament al refugiaților la Strășeni, gestionat de autoritățile raionale, dar majoritatea refugiaților au ales să se stabilească în casele și apartamentele oamenilor, pentru că este o altă atmosferă, ei sunt în centrul localității și beneficiază de toate utilitățile, dar și de consiliere psihologică atunci când este nevoie.

Vreau să mulțumesc încă o dată tuturor oamenilor care înțeleg realitatea în care trăim, înțeleg durerea acestor cetățeni. Privești în ochii lor și vezi că ei au o durere enormă. Sunt cei care au rămas fără casă, în Ucraina le-au rămas părinții, soții, rudele, prietenii. Aici facem tot posibilul ca ei să se simtă bine și suntem cu toții în speranța ca până la urmă să fie pace și să fie un viitor luminos pentru toți”, a precizat într-un video pentru Portalul Nr.1 al Diasporei ER NEWS Valentina Casian, primarul municipiului Strășeni.

 

Alți 600 de euro (500 de euro din partea Asociației AGIRabcd + 100 de euro din partea unor persoane fizice) au fost direcționați către Asociația The Moldova Project, fondată și condusă de Victoria Morozov, care, săptămânal, organizează diferite activități pentru cel puțin 1000 de refugiați din Ucraina. Din suma donată, Asociația a reușit să cumpere diverse jocuri care sunt folosite în activități de terapie prin artă.

De la primele zile după izbucnirea războiului în Ucraina am fost aproape de refugiați, în special de copii. Peste 70 la sută din persoanele refugiate în Rep. Moldova sunt femei și copii, respectiv am trecut printr-o perioadă dificilă, în care numărul de solicitări și necesități depășea cu mult capacitatea noastră fizică și financiară. În prezent, continuăm să oferim suport educațional, psihologic și juridic refugiaților din Ucraina, realizăm proiecte pe cont propriu și în colaborare cu organizații umanitare ce operează la nivel global. Zilnic organizăm activități recreative, art-terapie cu copiii din Ucraina, discutăm cu părinții, bunicii lor. Este uimitor cu câtă dragoste copiii pictează, scriu, povestesc despre plaiul natal, despre locurile dragi, prietenii ce i-au lăsat în Ucraina. În ochi li se citește dorul de casă, dar și frica ce a intrat în inimă și în gânduri. Încercăm să contribuim substanțial la capacitatea lor de a se integra, de a fi deschiși pentru comunicare, îi informăm și facilităm accesul la servicii. Eu vă mulțumesc mult pentru sprijin și vă garantez că acesta este valorificat cu responsabilitate de organizația The Moldova Project”, a declarat pentru ER NEWS Victoria Morozov.

Campania de colectare de fonduri în susținerea refugiaților ucraineni din Moldova este în continuare deschisă. Dacă aveți prieteni francezi care ar dori să susțină refugiații ucraineni din Moldova în această perioadă complicată, îi puteți invita să facă donații. Iată rechizitele bancare unde se pot face donații:

Asociația AGER, Franța

Banca: Credit Agricole

IBAN : FR 76 1450 6044 1000 9018 5395 990

Code BIC (SWIFT) AGRIFRPP845

În definitiv, nu suma donației contează, dar gestul, umanitatea, solidaritatea, care uneori face mai mult decât o avere.

Articole similare
Comentarii