Tehnologii moderne în cimitirele din Franța. O comparație cu R. Moldova

Fiindcă ne place des (mai ales politicienilor) să ne comparăm cu țările europene, iată un exemplu cum sunt organizate cimitirele în Franța. Pe 1 noiembrie, în Franța este marcată sărbătoarea catolică Toussaint. Este ziua când oamenii merg la cimitire pentru a comemora morții. Ar fi echivalentul Peștelui Blajinilor marcat de creștinii ortodocși din R. Moldova.

Cimitirele din orașul francez Saint-Etienne sunt dotate, începând de astăzi, cu borne interactive pentru a găsi un mormânt sau pentru a afla informații privitor la demersurile administrative. Astfel, tehnologiile moderne pătrund și în cimitire, facilitând accesul oamenilor și oferindu-le informațiile necesare.

Deși Republica Moldova este în topul țărilor privind dezvoltarea tehnologiilor informaționale, în viața cotidiană acestea încă nu au pătruns ca de exemplu la școală sau în spitale.

Despre cimitirele din Moldova nici nu mai vorbim. Acestea sunt lăsate pe parcursul anului de izbeliște. Caricatural vorbind, dar dacă ar fi să existe asemenea borne interactive atunci nelipsite ar fi butoanele pentru Miss cimitir, pentru sarmale și vin, pentru slujbele de pomenire efectuate de către preot, pentru pască și ouă roșii.

Ar fi de râs, dar este de plâns când ne gândim la starea deplorabilă în care se află cimitirele în R. Moldova și la lipsa de acțiune din partea autorităților locale. De ce aceste exemple din occident nu sunt preluate? Nu sunt bani? Poate e cazul să se fure mai puțin, iar banii să fie direcționați acolo unde este necesar.

Articole similare
Comentarii