Marea Britanie iese din UE?

Marea Britanie decide astăzi nu doar propria soartă, dar și cea a viitorului Uniunii Europene. Britanicii aleg să construiască în continuare poduri sau ziduri între țările membre ale Uniunii Europene.

Este un test care poate clătina din temelii structura UE. De ce spun test, pentru că în cazul unui referendum pro-ieșire din UE, Parlamentul britanic poate bloca Brexit-ul (Britain exit). Va face însă acest lucru Legislativul din Marea Britanie, ignorând voința propriilor cetățeni? Greu de spus, pentru că într-o țară democratică, așa cum este și Marea Britanie, poporul este cel care decide asupra viitorului țării.

Ultimele sondaje făcute înaintea acestui referendum istoric arată că soarta Regatului Unit este pe muchie de cuțit. Sondajul Opinium indica cu doar o zi înainte de referendum un avans de 1% pentru tabara care susține ieșirea din UE. Între timp, 9% din alegători rămân indeciși, iar o diferență de 1% cade în marja de eroare a sondajului.

Întreaga familie europeană va resimți consecințele ieșirii Marii Britanii din UE. Vorbim despre consecințe economice în primul rând, dar nu le neglijăm pe cele politice sau de securitate. Problemele migranților și piața forței de muncă vor fi subiecte la ordinea de zi.

Marea Britanie este una dintre cele zece state membre care contribuie mai mult la bugetul Uniunii Europene decât primeşte, cu excepţia Germaniei şi Franţei care depun cele mai mari contribuţii. În perioada 2014-2015, Polonia a fost cel mai mare beneficiar al acestor fonduri, urmată de Ungaria şi Grecia. (mediafax.ro)

http://www.mediafax.ro/externe/brexit-marea-britanie-voteaza-astazi-daca-paraseste-sau-ramane-in-ue-soarta-europei-decisa-de-46-de-milioane-de-britanici-15503789

Cum va afecta R. Moldova o eventuală ieșire a Regatului Unit din UE? În primul rând vorbim despre miile de moldoveni care muncesc acolo și pentru care condițiile de ședere ar putea fi mai dure. În al doilea rând, UE nu va mai fi o uniune consolidată.

Prin decizia de astăzi, britanicii pot crea un precedent periculos în interiorul UE. După Marea Britanie, și Olanda, Danemarca ar putea organiza referendumuri similare. Și atunci, procesul de cădere a UE nu va mai putea fi oprit.

Și în general, e mult mai benefic să construiești poduri decât ziduri. De mai bine de jumătate de secol în Europa se încearcă a construi poduri, iar, în consecință, cele mai dure ziduri au căzut. Astăzi, britanicii vor decide și vor da un semnal către toată comunitatea ce vor să construiască pentru viitorul lor și al blocului comunitar.

Iata cum vede PL sa motiveze britanicii sa ramana in UE. Initiativa este buna, dar realizarea este asa cum este….

Articole similare
Comentarii