Tudor Chirilă face un portret dur al României din 2019: “În curând game over. Noapte bună, România!” În Moldova artiștii susțin politicienii compromiși

Tudor Chirilă, unul dintre cei mai implicaţi artişti români în protestele de stradă din Bucureşti din ultima perioadă, face o radiografie a României actuale pe care o compară cu un pacient care se asfixiază într-o rezervă insalubră de spital.

Tudor Chirilă vorbeşte despre personajele pe care le întâlnim astăzi la tot pasul, “lingăii” care recită Eminescu, “slugile”, “burţile ghiftuite”, dar şi despre copiii României care vor asista neputincioşi la acest spectacol sau vor fugi în lume, retrăind drama părinţilor lor, transmite magicfm.ro.

Iată mesajul integral al artistului român Tudor Chirilă

În curând, GAME OVER. România asfixiată. Nu-i nimic, lasă că o să recite lingăii Eminescu după care se vor sfâșia să ajungă în proximitatea resturilor de la ospățurile smecherilor, asemenea câinilor lui Greenaway (The cook, the thief, his wife and her lover). Se vor gudura, gata să hăpăie, și tăcerea se vă așterne din nou peste jaful național pentru că, nu-i așa, e nevoie de liniște ca să lucreze guvernul.

Săracii vor privi triști și nepăsători spectacolul devalizării propriilor vieți, prea orbiți de circ că să mai înțeleagă ce e un trai decent. Grija și dragostea pentru cei din jur i-o vor pasa liniștiți lui Iisus, în timp ce speranța va rămâne confiscată și distribuită, ca și până acum, de slujitorii moralei creștine.

Burțile ghiftuite cu nepăsarea publică își vor aranja cravatele asudate la ieșirile din restaurantele de lux unde nu va mai fi necesară bruierea semnalelor, în timp ce slugile se vor grăbi să tragă la scară limuzinele parcate confortabil pe interzis. Se va căuta un președinte pentru liniștea noastră, așa cum îi șade bine unui popor fără rost.

Ninsoarea va ajunge ca și până acum deja mocirlă pe pământ, iar copiii noștri se vor uita zâmbind la fulgii prefigurați peste lumina chioară și gălbuie a stâlpilor de iluminat. La fel ca noi, vor închide cercul, neputincioși sau fugari. Undeva, la mii de kilometri distanță, alții se vor perpeli la gândul perfid că poate ar fi putut să fie bine acasă.

Noapte bună Romania. Daca ți se pare că tocurile pe care le auzi sunând în noapte pe culoarul la capătul căruia zaci neputincioasă în rezerva ta insalubră se apropie, te amăgești: se îndepărtează.

Distrugerea sistemului de justiție se produce, câtă ironie, chiar în timp ce România exercită președinția Consiliului Uniunii Europene, iar una dintre prioritățile anunțate de guvern în programul președinției este ”Europa valorilor comune”.

***

Este un mesaj care se pliază sută la sută și atunci când vorbim despre situația din R. Moldova, doar că R. Moldova nu este în UE și nu prea are cine să arate prea dur cu degetul către guvernare. În schimb, ce fac artiștii moldoveni? Se implică în alegeri, vor să devină deputați. Alții, cu renume, susțin politicienii compromiși care s-au perindat de-a lungul anilor la guvernare de la PCRM, PLDM sau PL până la PD, PSRM sau Partidul Șor. Da, în R. Moldova e și mai grav. În R. Moldova demult e noapte.

Articole similare
Comentarii