Ucraina ar fi capabilă să ajute R. Moldova în problema transnistreană, dar numai dacă va exista un apel din partea Chișinăului

Tensiunile din regiunea transnistreană nu sunt întâmplătoare. Este din ce în ce mai evident acest lucru. Cine și ce interese ar avea?

În primul rând, cred că cel mai mare interes ar trebui să îl aibă R. Moldova, care după 30 de ani de conflict înghețat pe teritoriul său, ar putea, în sfârșit, să-i alunge pe ruși din regiunea transnistreană, cu tot cu armata lor și cu tot cu munițiile lor. Cum se poate face acest lucru? E nevoie de multă determinare, de o decizie fermă de partea cui se poziționează R. Moldova și evident cu ajutorul Ucrainei și a României, așa cum sugerează consilierul șefului biroului președintelui Ucrainei, Alexei Arestovici.

Dacă Ucraina rezistă și câștigă acest război imoral pe care îl poartă armata lui Putin pe teritoriul său, atunci chestiunea transnistreană este ca și rezolvată pentru R. Moldova. În numele tuturor celor care au murit în războiul de pe Nistru, astăzi e mai important ca niciodată să fim uniți și să ne ajutăm reciproc: Ucraina, România, R. Moldova. Apoi, va exista timp de pace pentru a rezolva problemele istorice dintre noi.

Potrivit consilierului șefului biroului președintelui Ucrainei, Alexei Arestovici, cel mai bun lucru pe care îl poate face Republica Moldova, în contextul tensiunilor din regiunea transnistreană, ar fi să ceară ajutorul Ucrainei și României.

„Conducerea de vârf a Rusiei zice: „Noi trebuie să ocupăm Moldova”. Bine, dacă sunteți atât de idioți. Se vede că acolo nu a mai rămas strategie de război, doar politică. (…) Moldova poate să aibă neplăceri foarte mari. Cred că cel mai bun lucru pe care îl poate face Moldova e să se ceară ajutor de la Ucraina și România. Sunt același popor practic, românii le sunt un popor apropiat. Și România e stat UE, stat NATO. Dar și pentru noi poporul moldovean este foarte apropiat, soarta lor nu ne este indiferentă, așa că pot să se adreseze și la noi pentru ajutor”, a declarat Arestovici, într-un interviu acordat aseară, citat de jurnal.md.

Întrebat dacă Ucraina este capabilă să preia controlul în Transnistria, Arestovici a răspuns: „Ne-am fi descurcat cumva. Dar acesta este teritoriul Republicii Moldova, care este un stat suveran. Nu ne putem permite nici măcar declarații de acest gen. Doar după adresarea din partea Moldovei.”

Articole similare
Comentarii