”Vai de capul rușilor de rând: Și sărăciți, și speriați și cu gura astupată”. Mărturisirile unui conațional care trăiește la Moscova

Ei trăiesc într-o mare bulă a propagandei Kremlinului, iar de când Putin a declanșat războiul în Ucraina, cetățenii din Rusia trăiesc ca într-o conservă, similară cu cea din perioada sovietică, deși suntem în secolul XXI, anul 2022. Nu au acces la informații alternative despre ce se întâmplă în Ucraina și în lume, la televizor văd doar ceea ce Putin vrea să le arate, în magazine este ”bătălie” pentru produsele alimentare de bază, scumpirile se țin lanț, la fel și concedierile.

Sclavi spălați pe creier de propaganda de stat

Portalul Nr.1 al Diasporei ER NEWS a discutat cu unul dintre conaționalii noștri stabiliți la Moscova de ani de zile, care a acceptat, sub protecția anonimatului (ceea ce este lesne de înțeles, acum toți cei care se expun în privința războiului din Ucraina riscă ani grei de închisoare) să descrie situația actuală din Rusia. Iată constatările conaționalului nostru:

”Lumea este preocupată doar de nimicurile cotidiene: scumpiri, magazine străine închise, în rest pot spune că majoritatea sunt sclavi spălați pe creier de propaganda de stat. Cred că în 2-3 săptămâni încep sa se simtă sancțiunile și concedierile.

Vai de capul rușilor de rând. Și sărăciți, și speriați și cu gura astupată … Unii își îngroapă morții, alții își cârpesc una alta. E greu să-ți găsești de lucru după ce ai avut un job într-o firmă străină și ai trăit decent. Majoritatea încă au impresia că în două săptămâni vor reveni la viața de până acum și toată lumea va uita ce s-a întâmplat în Ucraina ca pe un vis urât.

Citește și:

Războiul barbar din Ucraina: Vor oare cetățenii ruși să știe adevărul?

 

Unii chiar, săracii, își fac planuri de vacanță pentru vara aceasta. Multe companii aeriene chiar oferă la ”fraieri” bilete, pentru lunile aprilie-mai, la prețurile de altădată …. Deși n-au nici cu ce nici pe unde zbura.

Până la București prin Istanbul puținele bilete rămase costă deja enorm și doar în euro. În ruble rusești ar costa cam cât ai fi plătit până în 23.02.2022 o vacanță de 14 all-inclusive la 5 stele în Antalia sau Kemer.

De asemenea au dispărut sau au devenit greu accesibile la preț mărfuri de import, inclusiv cele de igienă intimă, haine, electrocasnice etc.

Din păcate, marea majoritate a rușilor cred într-adevăr propaganda de stat, propaganda Kremlinului. Au ajuns să nu le creadă nici pe propriile rude. Cei care au rude în Ucraina, nu le cred și încearcă de aici, din Rusia, să le îndruge verzi și uscate, zici ca sunt ”zombi”, total spălați pe creier …. Nu am cuvinte…”, a încheiat conaționalul nostru.

În loc de concluzie, îmi vine în minte o foarte bună frază rostită de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în aceste zile de război absurd și atroce, în adresarea sa către părinţii soldaţilor ruși: „Vrem să vă iubiţi copiii mai mult decât vă temeţi de autorităţi”.

Articole similare
Comentarii